Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Olovo u ruževima za usne može smanjiti IQ

Istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je da neki od ruževa za usne koji se mogu kupiti u SAD-u sadrže toksično olovo
04. prosinca 2012. u 10:53 1 komentara 6 prikaza
'makeup-rozo, usta, usne, ruz'
Foto: 'Photoshop'

Neki od ruževa za usne koji se prodaju na američkom tržištu u tragovima sadrže olovo, a ono i u čak malim količinama može smanjiti kvocijent inteligencije i utjecati na mentalno zdravlje. Otkrilo je to istraživanje koje je pod palicom liječnika Seana Palfreyja iz bostonskog programa za prevenciju toksičnosti proveo laboratoriji Underwriters javlja Daily Mail.

Palfreyjev tim ispitivao je 22 ruža za usne i u čak njih 12, odnosno 55%, otkrio tragove potencijalno opasnog olova.

– Sasvim je sigurno da i male količine olova mogu smanjiti IQ te utjecati na sposobnost učenja i ponašanje osobe – kazao je Palfrey koji nije htio otkriti koje su komercijalne brendove koristili u istraživanju, no rekao je da su oni lako dostupni na američkom tržištu te da se mogu kupiti u većini trgovina diljem zemlje.

Poznato je da u Sjedinjenim Američkim Državama trenutačno ne postoji zakon koji regulira količinu toksičnih kemijskih elemenata u ruževima za usne. Ono je potpuno prepušteno slobodnoj procjeni proizvođača koji olovo ne koriste kao zaseban element u proizvodnji, već se on u tragovima pronalazi u raznim aditivima i pigmentima koji se dodaju u ruževe.

>>Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • GETNEXT:

    a sam se oduvijek pitao....tako lijepa, a tako glupe