Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska inovacija na Rebru

Ogrlicom oko vrata pacijentu čuvaju srce

Davor Miličić
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/3
25.01.2016.
u 15:00

Radiovalovi iz ogrlice stimuliraju antene na uređaju ugrađenom u aortu i tako blokiraju dio živčanog sustava

Kroz žilu su došli do aorte pacijenta i ugradili “mrežicu” s antenama. Potom se čekalo da unutarnji pokrov aorte preraste mrežicu, pacijent je oko vrata dobio ogrlicu na kojoj su baterija i odašiljač valova.

Radiovalovi iz ogrlice pacijenta stimuliraju antene na uređaju koji su liječnici ugradili u aortu, stimuliraju njezine baroreceptore koji dalje blokiraju simpatikus. Tako se, da pojednostavimo, blokira ovaj dio živčanog sustava koji “budi” organe, koji je aktivan u stanju straha, stresa, koji najjednostavnije rečeno radi onda kada osjetimo užurbano lupanje srca, među ostalim.

Suradnja s Izraelom

Opisano nije scena iz futurističkog filma, nego zahvat iza kojeg stoje liječnici na KBC-u Zagreb gdje su ovu sofisticiranu metodu primijenili na dva pacijenta. Oba su pacijenta dobro i jedini su u svijetu koji imaju ugrađen ovaj uređaj. Odabir pogodnih kandidata nije bio jednostavan jer je riječ o pacijentima oslabljene funkcije srca čija terapija više ne zadovoljava, ali koji još uvijek nisu kandidati za transplantaciju srca ili ugradnju srčane pumpe.

Ovaj znanstveni projekt, pokrenut u suradnji s inženjerima iz Izraela, predstavlja novi proboj u liječenju teškog zatajivanja srca u svjetskim okvirima. Uređaj se, dakle, bez operacije ugrađuje u silazni dio aorte, izgleda poput stenta i stimulira tjelešca u stijenci aorte kojima se prigušuje aktivnost simpatikusa i potiče takozvani parasimpatikus.

Tako se usporava rad srca, proširuju krvne žile i djeluje povoljno na fiziološke aktivnosti koje prate zatajivanje srca – objašnjava akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. Zagrebačka klinika prva je u svijetu koja je uključena u ovaj projekt, a sada su se priključili i centri iz Njemačke, Belgije i Nizozemske. Veliki je to uspjeh klinike koju vodi akademik Miličić kojemu je pak prije zahvata prethodio zahtjevan posao pronalaska pogodnog kandidata.

3D rekonstrukcija

– Prethodila je pomna obrada koja uključuje i 3D rekonstrukciju njihove aorte. Dobili smo plastični model njihove aorte i simulirali ugradnju uređaja kako bismo bili sigurni da je ugradnja i tehnički prihvatljiva, da aorta nije prevelika ili premala za uređaj. Tek nakon što smo se uvjerili da je intervencija izvediva, zvali smo bolesnika – opisao je ovaj liječnik.đ

>>U KBC-u Zagreb više pacijenata, manji dug i kraće liste čekanja

>>Crveni nosovi donijeli su osmijeh na dječji odjel KBC-a Rebro

Komentara 1

DU
Deleted user
08:00 27.01.2016.

Prof. Milicic s timom iz KBC Rebro za Nobelovu nagradu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije