Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Odrastanje uz psa smanjuje opasnost od astme i jača imunitet

Dijete i pas
Foto: Thinkstock
1/3
04.11.2015.
u 14:45

Znanstvenici tvrde kako je izloženost djeteta psećoj dlaci i peruti do prve godine korisna

Djeca koja odrastaju uz psa u kućanstvu u manjoj su opasnosti od obolijevanja od astme u kasnijoj životnoj dobi i imaju snažniji imunitet, pokazali su rezultati istraživanja koje su u Švedskoj znanstvenici proveli na 650 tisuća djece.

Kako piše BBC, švedsko je istraživanje pokazalo kako je opasnost od razvoja astme poslije u djetinjstvu manja oko 15 posto ako je dijete do prve godine života odrastalo s psom u kućanstvu. Rezultati istraživanja također potvrđuju tezu kako odrastanje uz kućne ljubimce od najranije dobi sprečava razvoj alergija i jača imunitet.

Znanstvenici upozoravaju kako ovo ne vrijedi u slučajevima djece kod koje se već pojavila alergijska reakcija na perut, slinu, urin i fekalije kućnog ljubimca. Znanstvenici ističu kako se u slučajevima života na farmi, gdje je još više životinja, kod djece razvija još veća zaštita, a rizik od razvoja astme smanjuje se čak 50 posto. Voditeljica istraživanja profesorica Tove Fall sa sveučilišta u Uppsali rekla je kako su rezultati studije korisni i za trudnice i žene koje planiraju zatrudnjeti.

"Želim reći da se ne trebaju brinuti ako već imaju psa. Ipak, treba voditi računa o tome da dijete kod kojega je prethodno ustanovljena alergija na pseću dlaku i perut ne smijete 'liječiti' prisutnošću kućnog ljubimca u kućanstvu jer će to imati suprotni učinak", objasnila je Tove Fall.

>>Razmišljam da udomimo psa, imam curicu od godinu dana. Je li to dobra ideja?

Komentara 3

LA
LANA555
23:58 04.11.2015.

Slazem se.Zivotinja je naj boli prijatelj.Nije pokvaren dvolican i voli iskreno a vraca duplju ljubav vlasniku.

LA
LANA555
23:58 04.11.2015.

Slazem se.Zivotinja je naj boli prijatelj.Nije pokvaren dvolican i voli iskreno a vraca duplju ljubav vlasniku.

LA
LANA555
23:58 04.11.2015.

Slazem se.Zivotinja je naj boli prijatelj.Nije pokvaren dvolican i voli iskreno a vraca duplju ljubav vlasniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije