Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Azil na Viškovu

Odrastaju u ruzinavim boksovima, ali im ne manjka pažnje i ljubavi

viskovo (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/5
18.10.2011.
u 19:10

Ovim psima, od kojih neki znaju samo za život u azilu, čovjek je sve. A uz njih se sve zaboravi.

Skloništu za pse na Viškovu u blizini Rijeke nakon 13 godina rada prijeti zatvaranje. Društvu za zaštitu životinja Rijeka, čiji se volonteri brinu o gotovo 150 pasa, inspekcija je naredila što moraju popraviti kako bi psi ostali gdje su sada. U suprotnom, tko zna što će biti s njima.

U Društvu o tome ne žele ni razmišljati, rade 24 sata dnevno kako bi spasili životinje od kojih neke nisu upoznale ništa drugo osim života u azilu i ljubavi volontera. A ona je nemjerljiva, brinu se o napuštenim psima svakog dana.

Azil im je sve

– Ovim psima čovjek je sve, a azili nikome ne trebaju. Smatraju nas nekolicinom luđaka. A uz pse se sve zaboravi, i težak rad i njihovi ruzinavi boksovi. Ostaje samo ljubav – kaže Vilena Bruketa Matković, volonterka, koja u ovaj azil dolazi već treću godinu. Kaže, stanuje u blizini i nije joj teško odvojiti slobodno vrijeme kako bi pomogla nesretnim životinjama. Dolazi svake nedjelje, bez obzira pada li kiša ili snijeg. A ni kupanje ljeti ne privlači je više od azilske ograde.

 – Azil nije u dobrim uvjetima, ali psi su ovdje sretni. Trče po šumi, hranimo ih i čistimo. Neki od njih, kao kujica Đara, ne znaju za dugi život. Nije lako ovdje raditi, no ako ne dođemo, psi taj dan neće ni jesti niti piti, neće se prošetati, a neće ih imati tko ni očistiti. Ipak, rad sa psima je lijep jer njima je čovjek sve, beskrajno mu se vesele – kaže gospođa Vilena. Slično razmišlja i Ivana Barić, volonterka zadužena za bazu podataka o psima i njihovo slikanje.

– Ima u azilu dosta posla, radi se nekad i po osam sati – kaže Ivana, dodajući da neki psi dugo ostaju u azilu, a neki se brzo udome. 

Ne mogu sami  

 Predsjednica Društva Zdenka Jelovčan svjesna je nedostataka u azilu, ali sami ih ne mogu riješiti.

– Skrbimo se o zlostavljanim i ranjenim psima, osim hrane tu su cijepljenja, kastracije i sterilizacije – kaže gospođa Jelovčan. Uza svu pomoć Grada i Županije te veterinarskih ambulanti, troškovi su svaki dan sve veći. Društvo koje postoji već 17 godina, a član je i Engleskog kraljevskog društva za zaštitu životinja (RSPCA), našlo se u teškim problemima. A sad trebaju rješavati i zahtjeve koje je pred njih postavila inspekcija. 

– Moramo nabaviti agregat za struju, staviti ogradu oko cijelog azila, trebaju nam montažne kuće ili kontejner u kojima bi bila karantena i prijamna prostorija te betonske ploče za boksove – kaže gospođa Jelovčan, dodajući da im pomoć stiže sa svih strana. Nada se, kaže, da neće doći do najgoreg i da će im inspekcija produljiti rok do kojeg moraju napraviti najosnovnije. U međuvremenu, psi su cijepljeni, novac za ogradu je prikupljen, stigle su betonske ploče, rade se nove kućice... Kako su počeli, očekuju i sretan kraj.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar žič
žič
09:45 20.10.2011.

čekok bivši gradonačelnik varaždina ima zasluga za azil u varaždinu,i azil relativno dobro funkcionira uz dosta obilne donacije firmi i gradjana varaždina,zato me čudi da rijeka koja je ipak kulturni grad,i gradonačelnik koji mi djeluje ok,tako malo brine za te jadne životinje.....

LI
liburnik
14:42 25.10.2011.

Azil nije na teritoriju grada Rijeke vec na teritoriju opcine Viskovo. Stavimo ruku na srce 90-tih su suzili gradske granice tako da u gradu i nema pogodnog prostora za azil . Opcina Viskovo bi trebala prva nesto poduzeti pa bi se onda vjerojatno i \"veci susjed\" odazvao. Ovo je samojedan primjer kako nasa manija stvaranja opcina utjece na nase zivote. Rijeci su oduzeli prostor za sirenje i tako je gurnuli \"namjerno\" u stagnaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije