Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolje nismo jeli!

Odmah ga prepišite: Recept za slavonske taške kojima se nadaleko ne nazire konkurencija

Sandra Šimunović/Pixsell
09.03.2023.
u 00:49

Prije godinu dana posjetili smo u rodnom kraju našeg poznatog chefa Gorana Kočiša koji je zagrebačkom Noelu donio Michelinovu zvjezdicu. Goran nas je pritom počastio slavonskim specijalitetima u modernoj izvedbi, a za desert je na stol iznio slavonske taške, poslasticu zbog koje sve kočnice otpuštaju. Ostala su jela bila preambiciozna za kućnu upotrebu, ali recept za taške smo odmah prepisali!

Taške su tradicionalno jelo slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili jednostavno zamijesite tijesto od brašna i vode, važno je držati se zadanih omjera. Evo kako ih priprema Goran Kočiš. Naravno, Goran je sam pripremio pekmez od domaćih slavonskih šljiva bez dodatka konzervansa. Umjesto toga, dok ih peče u pećnici on zadnjih sat vremena ulije malo alkoholnog octa što garantira da će godinu dana biti bez brige što se pekmeza tiče.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Slavonske taške

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 dl mlake vode
  • domaći pekmez od šljiva
  • krušne mrvice
  • šećer
  • domaći kajmak, za posluživanje

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Povežite u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije