Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Očna poliklinika dr. Vukas - 25 godina iskustva

Očna poliklinika dr. Vukas
10.02.2021.
u 08:55

Očna poliklinika dr. Vukas je preko 20 godina vodeća ustanova u dijagnostici i kirurgiji oka na širem području regije. Zahvaljujući velikom trudu i upornosti specijalista i zdravstvenih djelatnika Poliklinika uspješno otklanja probleme pacijenata kako prednjeg tako i stražnjeg segmenta oka.

Na čelu tima se nalazi dr.med. Zdeslav Vukas sa svojim bogatim znanjem i iskustvom, a oko sebe je okupio vrhunske stručnjake iz Hrvatske i inozemstva kao što su dr. med. Jasenka Pičman, vitreoretinalni kirurg prof.dr. Damir Bosnar, subspecijalistica glaukomatolog prim.dr. Sonja Jandroković, specijalista za kirurgiju orbita dr. med. Josip Knežević i subspecijalista za prednji segment dr. med. Peter Preskar.

Ravnatelj i suosnivač poliklinike dr. med. Zdeslav Vukas predstavio nam je neke od najistaknutijih tretmana i zahvata, kao i neke novitete koji se odnedavno mogu pronaći u bogatoj ponudi Očne poliklinike dr. Vukas

Za početak nam recite kako se Očna poliklinika dr. Vukas prilagodila situaciji nastaloj epidemijom covid-19 virusa?
Kao i svi drugi od samih početaka pratimo epidemiološku situaciju i pridržavamo se mjera koja nam nadležna tijela odrede. Veliku pažnju posvećujemo sigurnosti naših pacijenata dok istovremeno održavamo istu razinu kvalitete usluge koju smo gradili u zadnjih 25 godina. S velikim ponosom mogu reći kako niti u jednom trenutku Očna poliklinika dr. Vukas nije zatvorila vrata svojim pacijentima. Naš tim stručnjaka je uvijek bio na raspolaganju postojećim i novim pacijentima, i osim ako nadležna tijela ne donesu takvu odluku, dati ćemo sve od sebe da tako ostane i u budućnosti.

Kojim točno granama oftalmologije se bavite u Očnoj poliklinici dr. Vukas?
Uz postojeće subspecijalističke ambulante za prednji segment oka, stražnji segment oka, refraktivnu kirurgiju, estetsku kirurgiju periokularnog područja i glaukomsku bolest, odnedavno se u ponudi poliklinike može naći i dječja ambulanta namijenjena našim najmlađim pacijentima svih uzrasta. Koristeći kombinaciju znanja i iskustva naših stručnjaka s modernom tehnologijom, svim pacijentima poliklinike dostupna je ista kvaliteta usluge kao i bilo gdje drugdje u svijetu.

Jedan od najizvođenijih zahvata na očima u svijetu je operacija sive mrene. Što nam možete reći o samom zahvatu i što pacijenti mogu očekivati nakon zahvata?
Siva mrena je i dalje jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Danas se operacija sive mrene izvodi u lokalnoj anesteziji, zahvat je u potpunosti bezbolan i traje svega 10-ak minuta. Napredak tehnologije nam je omogućio da prilikom otklanjanja sive mrene ujedno korigiramo i kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te čak i dioptriju za čitanje. Upravo iz tog razloga se ova metoda sve češće primjenjuje kod pacijenata koji nisu dobri kandidati za lasersku korekciju vida ili nisu zadovoljni s nošenjem naočala za rad na blizu što će im biti potrebno ako imaju više od 45 godina.

Znači li to da laserska korekcija dioptrije nije dobro rješenje ako nekome smetaju naočale?
Baš naprotiv, laserska korekcija dioptrije predstavlja odlično rješenje prvenstveno za mlađe pacijente kojima smetaju naočale i/ili kontaktne leće. Izračuni dioptrije koje radimo prije zahvata su iznimno precizni. Puno su precizniji od onoga što možemo napraviti u naočalama ili kontaktnim lećama. Savršen vid bez dodatnih pomagala i izrazito kratak oporavak nakon zahvata su neki od razloga zašto lasersku korekciju dioptrije sve češće rade i sportaši.

Jedna vrlo aktualna tema u području oftalmologije je glaukomska bolest koja može dovesti do gubitka vida. Koje upute dajete svojim pacijentima kako bi taj rizik sveli na minimum?
Glaukom se diljem svijeta po učestalosti smatra drugim najčešćim uzročnikom sljepoće. Iako se povišeni intraokularni tlak često naziva glaukomom, to nije u potpunosti točno. Neke osobe oštećenja vidnog živca mogu razviti pri vrlo niskom očnom tlaku, dok druge povišeni očni tlak imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja. Glaukomsku bolest generalno gledano možemo podijeliti u dvije kategorije: kronični i akutni glaukom. Kronični problem je češći i napreduje sporo tako da oboljela osoba primijeti simptome tek kad je bolest znatno uznapredovala. Akutni glaukom nastupa naglo i često je popraćen brojnim bolnim nuspojavama (glavobolja, mučnina, povraćanje), a ako se pravovremeno ne reagira, oštećenje i gubitak vida mogu nastupiti vrlo naglo. Bilo da imate dijagnosticiranu bolest ili da znate da je netko u obitelji imao dijagnosticiran glaukom, važno je raditi redovne kontrole i držati se uputa stručnjaka.

Osim liječenjem oka bavite se i estetskim zahvatima i tretmanima lica koji postaju sve popularniji, pogotovo među ženskom populacijom. O kojim je točno zahvatima i tretmanima riječ?
U ponudi poliklinike dr. Vukas mogu se pronaći dva izrazito popularna estetska tretmana, a to su tretman dermalnim filerima i botulinum toksinom. U estetici se koriste za prevenciju i popunjavanje bora, te poboljšanje samih kontura i revitalizaciju lica. Postupak je brz, bezbolan i siguran, a rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana što je glavni razlog njihove popularnosti. Od kirurških estetskih zahvata najpopularnija je blefaroplastika ili podizanje vjeđa. Ovim zahvatom uklanja se višak kože na gornjim i/ili donjim vjeđama. Zbog svojih karakteristika koža na vjeđama najbrže stari što uzrokuje pomanjkanje njezine elastičnosti, a osim estetskih tegoba, kod uznapredovalih slučajeva može doći i do spuštanja gornje vjeđe te smanjenja vidnog polja.

Za više informacija možete posjetiti web stranicu poliklinike: www.poliklinikavukas.hr ili ih slobodno kontaktirate na tel: 01 3702 201.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije