Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 30 godina

Očekivana životna dob za muškarce se povećava

\'umirovljenici penzici starci parovi\'
Arhiva VL
08.05.2012.
u 13:05

Britanski statističar tvrdi kako će do 2030. spolovi imati jednaku očekivanu životnu dob

 

 

Očekivana životna dob za muškarce se povećava brže nego ona za žene i očekuje se da će do 2030. godine oni živjeti jednako dugo kao i žene.

Još 1970. godine razlika je bila 6 godina, a danas je sve manja. Profesor statistike Les Mayhew tvrdi da je jedan od razloga taj što sve više mušaraca ima manje stresne poslove nego prije te žive zdravijim životom, ali i obrnuto. Žene su sve zaposlenije te im je životni stil postao nezdraviji.  

 - Jedan od glavnih razloga je i pušenje. Naime, kada je postalo popularno u Europi u dvadestim godinama 20. stoljeća, pušili su samo muškarci te su dugo vremena oni bili u većini, čak 80 posto muškaraca su bili pušači. Danas je situacija drugačija - rekao je Mayhew za BBC. 

Ako se njegove kalkulacije ispostave točnima, oba spola će do 2030. živjeti u prosjeku do 87. godine života. Odnosno, dječaci i djevojčice rođeni 2000. godine će sa svojih 30 godina imati istu očekivanu životnu dob. Njegova predviđanja nisu u skladu s onima koje je predstavio britanski Ured za statistiku. Oni tvrde da će razlika između muškaraca i žena 2030. godine biti oko tri i pol godine. Mayhew je zaključio kako su oni \"prekonzervativni\". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije