Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imate pravo na savjet

Ocat može biti koristan kod mršavljenja, ali nikako ne alkoholni

Jabučni ocat
Foto: Thinkstock
18.08.2014.
u 20:33

Ocat treba povezati s određenom namirnicom tako da nema svaki ocat istu priču. Opisat ću djelovanje jabučnog i vinskog octa (egzotične vrste poput rižina neću navoditi), odnosno njegove inačice acetto balsamico...

P: Imam 65 godina i odnedavno sam u mirovini. Došlo je vrijeme da se posvetim samome sebi. Želim izgubiti barem desetak kilograma i poboljšati opće zdravstveno stanje. Nekoliko prijatelja mi je reklo da je dobro konzumirati jabučni ocat. Je li redovita konzumacija octa zdrava? Mario, Zagreb

O: Ocat treba povezati s određenom namirnicom tako da nema svaki ocat istu priču. Opisat ću djelovanje jabučnog i vinskog octa (egzotične vrste poput rižina neću navoditi), odnosno njegove inačice acetto balsamico. Poput grožđa, i jabuke i njihovi fermentirani proizvodi kao krajnje prerađevine imaju dobra svojstva. U odnosu na polaznu sirovinu, sadrže više organskih kiselina, nešto alkohola i produkte kvaščeve fermentacije te su to zapravo obogaćeni, a ne samo promijenjeni proizvodi. Mogu biti dosta korisni kada želimo tijelo balansirati u kiselo-baznu ravnotežu, kada želimo mršavjeti, ali kao i s drugim supernamirnicama, ne treba ih forsirati, one su korisne već samim time što ih uvodimo na redoviti jelovnik. Također, nisu svi isti, pa kupovni jabučni ocat nije isti kao i organski rađen u malim serijama. Ono što je sigurno jest da treba izbjegavati alkoholni ocat jer je to proizvod potpuno lišen minerala, vitamina i antioksidansa i vrlo se malo razlikuje od čistog alkohola. Ocat se može koristiti i pojačan usitnjenim začinskim biljem koje inače ne bi našlo svoj put na jelovnik, ali to danas malo tko koristi, a još manje ima običaj pripremati. Ukratko: dobar ocat ima svojstva supernamirnice, najkorisniji je u jesen i ranu zimu. Posebno kod pripreme zimnice, bolje je dati nešto više novca za dobar ocat (jabučni, vinski) i time povećati hranjivu vrijednost zimnice nego kupovati gotovu zimnicu u kojoj se koristi alkoholni ocat gotovo kao proizvodni aditiv, odnosno konzervans bez doprinosa hranjivoj vrijednosti.

>>Jabučni ocat očistit će gotovo sve, izliječiti i spriječiti bolesti... Evo kako ga možete napraviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije