Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA BRITANIJA

Obvezno testiranje na HIV u bolnicama i domovima zdravlja

hiv
AFP
16.11.2009.
u 11:08

Liječnici su zabrinuti zbog mogućnosti da osobe koje ne znaju da imaju HIV šire infekciju na svoje seksualne partnere.

Testiranje na virus HIV-a moglo bi postati sastavni dio rutine u domovima zdravlja i bolnicama diljem Velike Britanije zbog zabrinutosti britanske vlade da više od četvrtine zaraženih toga nisu niti svjesni, zbog čega se virus širi u još većoj mjeri.

Pokaže li se uspješnim testni program, koji bi se trebao primijeniti u cijeloj zemlji, bit će usmjeren na homoseksualce i afričku populaciju jer je među njima veća mogućnost zaraze. Program bi trebao početi za nekoliko tjedana.

Liječnici su zabrinuti zbog mogućnosti da osobe koje ne znaju da imaju HIV šire infekciju na svoje seksualne partnere, pa se tako povećava opasnost od obolijevanja od side.

Testiranje se uglavnom provodi na odjelima za spolno zdravlje na zahtjev pacijenta. No ministri u V. Britaniji žele da taj proces prijeđe u rutinu.

- Pretpostavljamo da gotovo četvrtini zaraženih osoba HIV nije dijagnosticiran, i upravo je zato izrazito važno da smanjimo taj broj i da ti ljudi dobiju potrebnu pomoć - izjavio je ministar zdravstva Gillian Merron.

Prema novom programu u bolnicama će svakog pacijenta uputiti da se testira na HIV, uključujući i one s teškim oboljenjima i osobe koje su dovezene na hitnu pomoć nakon nesreće. Homoseksualcima će pak biti ponuđen kućni testni pribor.

Iz zaklade "Terrence Higgins" poručuju kako je cilj programa spasiti živote s obzirom da se od 77 tisuća zaraženih HIV-om u Velikoj Britaniji kod njih više od 25 tisuća zaraza razvila u sidu, a čak ih je 18.787 umrlo od te smrtonosne bolesti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije