Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trebao za put u rusiju

Kako je mladi Stjepan Radić molio pozajmnicu: Odbijete li me, neću vas manje štovati

Foto: Facebook/Retroteka
1/2
17.04.2019.
u 14:10

"Ovo je vrlo vrijedan dokument, divno je da je sačuvan u potpunosti. Vidimo da je Stjepan Radić bio staložen i pedantan kao školarac, rukopis to pokazuje,a sadržaj otkriva jednu kulturnu i pristojnu osobu. Hvala za ovo...ja sam oduševljena!"

U Facebook grupi 'Retroteka' objavljena je fotografija koja prikazuje pismo/molbu Stjepana Radića iz 1887. godine. Molba je bila upućena pradjedu korisnice koja je i podijelila ovu fotografiju, a tada šesnaestogodišnji Radić, tražio ga je pozajmicu, i to kako bi pomogao bratu.

Naime, Radićev brat putovao je u Rusiju, te ga je put izašao puno više nego što je očekivao. Radić je kao pravi brat zamolio pomoć ne bi li iščupao svojeg brata iz problema, a pismo je tako oduševilo sve prisutne u grupi.

"Ako bi imali dobrotu uslišiti moju molbu, bit ću vam veoma zahvalan, a odbijete li me, ja vas zbog toga neću manje štovati od drugih- napisao je svojevremeno Radić.

Foto: Facebook/Retroteka

- Rok se sada bliži, riječ moram održati, a kući ne mogu pitati, ne mogu ionako ništa prodati- dodao je Radić.

Rok za vraćanje novca kojeg je Radić zahtijevao bio je 4 mjeseca .

Foto: Facebook/Retroteka

- Usudio bih Vas se ipak najsmjernije moliti da ako moju molbu nevrijednom pronađete, ipak imate dobrotu javiti mi odmah da svojoj bijedi potražim drugdje lijeka- napisao je.

Mnogima je u oko upao i njegov lijepi rukopis, kao i lijepo izražavanje.

"Ovo je vrlo vrijedan dokument, divno je da je sačuvan u potpunosti. Vidimo da je Stjepan Radić bio staložen i pedantan kao školarac, rukopis to pokazuje,a sadržaj otkriva jednu kulturnu i pristojnu osobu. Hvala za ovo...ja sam oduševljena!" "Ajme rukopis!" bili su samo neki od komenatara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije