Naslovnica Lifestyle

Kako je mladi Stjepan Radić molio pozajmnicu: Odbijete li me, neću vas manje štovati

"Ovo je vrlo vrijedan dokument, divno je da je sačuvan u potpunosti. Vidimo da je Stjepan Radić bio staložen i pedantan kao školarac, rukopis to pokazuje,a sadržaj otkriva jednu kulturnu i pristojnu osobu. Hvala za ovo...ja sam oduševljena!"
17. travnja 2019. u 14:10 0 komentara 469 prikaza
Foto: Facebook/Retroteka
Pogledajte galeriju 1/2

U Facebook grupi 'Retroteka' objavljena je fotografija koja prikazuje pismo/molbu Stjepana Radića iz 1887. godine. Molba je bila upućena pradjedu korisnice koja je i podijelila ovu fotografiju, a tada šesnaestogodišnji Radić, tražio ga je pozajmicu, i to kako bi pomogao bratu.

23.03.2015., Zagreb - Studentski dom Stjepan Radic.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL Zvonimir Despot Ono što je Radić govorio prije više od sto godina, to vrijedi i za nas danas

Naime, Radićev brat putovao je u Rusiju, te ga je put izašao puno više nego što je očekivao. Radić je kao pravi brat zamolio pomoć ne bi li iščupao svojeg brata iz problema, a pismo je tako oduševilo sve prisutne u grupi.

"Ako bi imali dobrotu uslišiti moju molbu, bit ću vam veoma zahvalan, a odbijete li me, ja vas zbog toga neću manje štovati od drugih- napisao je svojevremeno Radić.

 | Autor : Facebook/Retroteka Foto: Facebook/Retroteka

- Rok se sada bliži, riječ moram održati, a kući ne mogu pitati, ne mogu ionako ništa prodati- dodao je Radić.

Rok za vraćanje novca kojeg je Radić zahtijevao bio je 4 mjeseca .

 | Autor : Facebook/Retroteka Foto: Facebook/Retroteka

- Usudio bih Vas se ipak najsmjernije moliti da ako moju molbu nevrijednom pronađete, ipak imate dobrotu javiti mi odmah da svojoj bijedi potražim drugdje lijeka- napisao je.

14.05.2016., Zagreb - Kuca u Hercegovackoj ulici 131 gdje je zivio i nakon atentata u beogradskoj skupstini i umro Stjepan Radic. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL Pogled s prozora Zadnje godine života Stjepan Radić proveo je u ovoj kući

Mnogima je u oko upao i njegov lijepi rukopis, kao i lijepo izražavanje.

"Ovo je vrlo vrijedan dokument, divno je da je sačuvan u potpunosti. Vidimo da je Stjepan Radić bio staložen i pedantan kao školarac, rukopis to pokazuje,a sadržaj otkriva jednu kulturnu i pristojnu osobu. Hvala za ovo...ja sam oduševljena!" "Ajme rukopis!" bili su samo neki od komenatara.

Apćihaaa!
Jeste li znali da kišete brzinom od 150 kilometara na sat?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.