Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sretni gradovi

Objavljen je popis najsretnijih gradova na svijetu - na njemu i dva hrvatska grada

shutterstock
21.03.2023.
u 10:30

Dva su hrvatska grada dospjela na popis najsretnijih na svijetu. Slažete li se s ovim izborom?

Sreća nam je u životu svima važna, a ako želite živjeti u nekima od najsretnijih gradova na svijetu, možda biste trebali razmisliti o preseljenju u Koprivnicu ili Zagreb. Naime, ova su se dva hrvatska grada našla na popisu najsretnijih gradova na svijetu prema istraživanju koje provodi Londonski institut za kvalitetu života.

Provedeno se istraživanje odnosi na kvalitetu života i osjećaj sreće kod stanovnika, a u obzir su uzeli čak 24 različita parametra. Istraživanje je podijeljeno u pet kategorija: mobilnost, gospodarstvo, građani, upravljanje i okoliš, a gradovi su na kraju podijeljeni u tri skupine: zlatnu, srebrnu i brončanu. Naša su dva najsretnija grada u brončanoj skupini pa je tako Zagreb na 138. mjestu, a Koprivnica na 164. mjestu. Zagreb je u brončanoj skupini završio ispred Istanbula, Budimpešte i Atene, dok je Koprivnica uspjela preteći gradove poput Monaca i Rio De Janeira.

Istraživanje je obuhvatilo i 24 područja djelovanja, uključujući BDP, obrazovni sustav i upravljanje zelenim površinama. Također, kao važan čimbenik uzeli su i dostupnost e-usluga.

Top 5 najsretnijih gradova na svijetu su:

  1. Aarhus, Danska
  2. New York
  3. Vancouver
  4. Zurich
  5. Ženeva

I naši su susjedi dospjeli na listu pa je tako Ljubljana zauzela 122. mjesto u brončanoj kategoriji, Budimpešta 162. mjesto u istoj kategoriji kao i Podgorica koja se našla na predzadnjem, 199. mjestu.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

 

Komentara 1

Avatar Bobiii
Bobiii
17:54 21.03.2023.

Koprivnica je poveće selo ,a ne grad. Ne znam po kojim kriterijima Koprivnica može biti grad, toga ima samo u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije