Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A remeti i osjećaj sitosti

Nutricionisti objasnili kako alkohol deblja: Osim što i sam ima puno kalorija, 'koči' rad metabolizma

Shutterstock
05.10.2021.
u 15:19

Proteini i ugljikohidrati imaju oko četiri kalorije po gramu, masti devet, a alkohol čak sedam, objasnio je dr. Ginger Hultin zašto se alkohol smatra visokokaloričnim

Osim kretanja i prehrane na našu tjelesnu težinu utječe i ono što pijemo, a alkohol je, slažu se liječnici i nutricionisti, jedan od najgorih izbora za sve koji žele ostvariti ili održati zdravu tjelesnu težinu...

'Koči' rad metabolizma

Možda ste čuli da alkohol sadrži prazne kalorije; što znači da kalorije koje u organizam unesemo alkoholom tijelo može pretvoriti u energiju, no pružaju nam malo ili čak nimalo korisnih hranjivih tvari, minerala, objasnila je wellness koordinatorica iz bolnice Providence St. Joseph u Kaliforniji, Krissy Maurin.

- Kad pijemo alkohol, probavni sustav mora jako naporno raditi da ga eliminira iz tijela, a kad uz alkoholno piće i jedemo, hranjive tvari iz obroka organizam ne može dobro iskoristiti jer većinu potroši na spomenutu eliminaciju alkohola iz organizma - objasnila je Maurin.

Inače, kaže ona, tijelo prvo iz hrane probavlja ugljikohidrate i stvara energiju, no alkohol prepoznaje kao otrov i isključuje svoju sposobnost pristupa ostalim pohranjenim makronutrijentima - ugljikohidratima, bjelančevinama i masnoćama - kako bi prvo sagorio alkoholne tvari.

Linda Evangelista otkrila zašto joj se lice drastično promijenilo zadnjih godina i zašto je neprepoznatljiva

1/5

- Iako ste vjerojatno čuli za pivski trbuh i da ga imaju oni koji konzumiraju puno alkohola, ta je tvrdnja pogrešna jer se vrlo mali postotak kalorija alkohola pretvara u masti - kaže Maurin. Štoviše, glavni je učinak alkohola smanjenje količine masti koju tijelo može sagorjeti i pretvoriti u energiju, zbog čega alkohol zapravo 'koči' metabolizam, a to dovodi do debljanja.

Visoko je kaloričan i remeti hormonalnu ravnotežu

I premda razni alkoholni kokteli najviše debljaju zbog dodanih šećera i zasićenih masti u sokovima, sirupima ili šlagu koji se u njih stavljaju, deblja i sam alkohol koji ima čak sedam kalorija po gramu (dok npr. proteini i ugljikohidrati imaju četiri, a masti devet kalorija po gramu), rekla je za Health dijetetičarka i osnivačica portala Champagne Nutrition dr. Ginger Hultin.

A osim što ima mnogo kalorija, dodaje, alkohol ima sposobnost 'poremetiti' ravnotežu hormona u tijelu i tako izazvati debljanje.

Foto: shutterstock

- Hormoni imaju ključnu ulogu u pravilnom radu i funkcioniranju tkiva i organa i kad hormonalni sustav radi pravilno, određena se količina hormona oslobađa u točno određeno vrijeme - objašnjava Maurin i kaže da alkohol remeti rad žlijezda koje oslobađaju hormone i tako potencijalno uzrokuje debljanje i niz drugih zdravstvenih problema.

Uz to, konzumacija alkohola uzrokuje, kaže, i povećano izlučivanje kortizola, hormona koji se povezuje i s debljanjem.

Narušava kvalitetu sna

Budući da ima sedativne učinke koji mogu izazvati osjećaj opuštenosti i pospanosti, alkohol nam može pomoći da se opusti i brže zaspimo - objašnjava Maurin, no dugoročno se njegova konzumacija povezuje s lošijim i kraćim snom.

- Zato alkoholičare obično muče simptomi nesanice - rekla je..

Smanjuje inhibicije i povećava osjećaj gladi

Nakon nekoliko pića često dobijemo želju za hranom, što se događa iz nekoliko razloga.

- Prvi je razlog taj što alkohol može uzrokovati pad razine šećera u krvi, što može izazvati glad, a ponekad baš želju za hranom bogatom ugljikohidratima - kaže Hultin.

Također, istraživači su otkrili da alkohol utječe na područje mozga koje kontrolira apetit, a jedno je istraživanje pokazalo da se živčane stanice hipotalamusa koje se aktiviraju kad smo gladni mogu stimulirati i alkoholom. 

Foto: Getty Images

Postoje i dokazi da alkohol smanjuje izlučivanje hormona povezanih s osjećajem sitosti, poput hormona leptina koji potiskuje apetit, a jedno istraživanje kaže da kod dijela sudionika umjerena količina alkohola potpuno zaustavlja njegovo lučenje.

- Kako alkohol smanjuje inhibicije, mnogi pod njegovim utjecajem posežu za hranom koju inače izbjegavaju, na primjer hranom s visokim udjelom masti ili soli (natrija), dodaje Hultin.

Koliko alkohola ne šteti organizmu?

Američke smjernice o prehrani preporučuju umjerenu konzumaciju alkohola, što je prema prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jedno piće za žene i dva pića dnevno za muškarce. Prekomjerna konzumacija alkohola povezana je, ističu, s povećanim rizikom od raka, srčanih i mentalnih bolesti i demencije.

Tri su glavna razloga za razvoj upale pluća!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:32 06.10.2021.

alkohol mršavi, čaša vina od 1 deci za navečer je sasvim dovoljno, s tim da se preskoči pijenje svaki treći dan :P alkohol deblja ak se ljoče recimo navečer po pol litre žestokog bez večere -al to je već naa granici alkoholizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije