Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva reklama

Novinarka Forbesa napisala 'ljubavno pismo Hrvatskoj'. Ovaj grad ju je posebno oduševio...

magla u splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
02.09.2016.
u 08:16

"20-ak godina nakon ratnih zbivanja, Hrvatska je postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. A zašto i ne bi, ova zemlja je prekrasna sa svojom spektakularnom obalom i otocima, povijesnim gradovima, seocima iz bajki, odličnom gastronomskom ponudom morske hrane i – gostoljubivošću žitelja".

Jedna za drugom nižu se potvrde da je Hrvatska pravi dragulj ovogodišnje turističke sezone. Ljepotama naše zemlje nije odoljela ni novinarka Ann Abel, koja je u članku objavljenom u Forbesu, Hrvatsku opisala kao jednu od zemalja koja se svrstala među najpoželjnije turističke destinacije.

"20-ak  godina nakon ratnih zbivanja, Hrvatska je postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. A zašto i ne bi, ova zemlja je prekrasna sa svojom spektakularnom obalom i otocima, povijesnim gradovima, seocima iz bajki, odličnom gastronomskom ponudom morske hrane i – gostoljubivošću žitelja". 

Split ju je u potpunosti oduševio te je svojim čitateljima, u svom "ljubavnom pismu Hrvatskoj", navela osam razloga zbog kojih se grad pod Marjanom mora posjetiti. 

1. Dioklecijanova palača jedan je od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva u Splitu.

2. Restoran Bokeria čiji je naziv i inspiriran nazivom jedne od najpoznatijih tržnica na svijetu – La Boquerie u Barceloni. Kuhinja je usmjerena na lokalne proizvode i plodove mora.

3. Galerija Meštrović, koja je 1952. godine utemeljena u palači Ivana Meštrovića, zauzela je treće mjesto na popisu razloga koji će čovjeka prilikom posjeta Splitu oduševiti.

4. Novinarku je zadivio i restoran Zrno soli koji se smjestio u splitskoj ACI marini, a kao glavni razlog su pogled na zaljev i more.

5. Grad Sinj, koji je od Splita udaljen samo pola sata, opisala je kao mjesto sa stoljetnom tradicijom i sinjskom Alkom koja se od 2010. godine nalazi i na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi.

6. S tvrđave na Klisu pruža se jedan od najboljih pogleda u regiji, a na toj su lokaciji snimljene neke od najimpresivnijih scena serije "Igra prijestolja".

7. Domaća kuhinja je nešto što je se posebno dojmilo, a soparnik, pita od blitve, mladog luka i peršina ostat će joj u posebnom sjećanju.

8. Hotel Park također treba vidjeti, postoji još od 1921. godine, a smatra se najprestižnijim u gradu Splitu. 

>>Još jedna potvrda: Hrvatska je najpoželjnija destinacija za odmor na svijetu

>>The Telegraph hvali ljepote Hrvatske: 23 razloga zašto bi svi ovoga ljeta trebali doći u Hrvatsku

Komentara 20

DU
Deleted user
10:09 02.09.2016.

U slučaju Splita, najviše zanimljivo je to da je prije cca 25-30 god. to bio grad koji je s nekim iznimkama, poput zapadne obale i ulaza u sam grad, bio u tip top stanju i da kao takav skoro uopćee nije privlačio strane turiste, izuzevši one koji su išli put otoka pa stali u trajektnoj luci. Kako i zašto je posljednjih desetak godina krenula "fama" o Splitu, e to je pitanje za kviska odnosno što se to promijenilo da jedan od prelijepih gradova Sredozemlja naposljetku dobio turistički tretman kakav nedvojbeno zaslužuje? Urbana legenda govori da su australski blogeri krenuli naveliko hvaliti Split kao vrlo opušten obalni grad i da je iz tog smjera krenuo turistički preporod. Ako je istinito!

MA
Mamanac31
15:16 02.09.2016.

Hm šta su se okupili mrzitelji i pljuvači...nije Vama kriv ni Split, ni Ann Abel (pročitah tekst u originalu), ni soparnik, ni kriza, ni krajolik do Omiša...a taj dio je jedan od najljepši područja na Jadranu -i to nam milijuna turista iz godine u godinu potvrđuju dolaskom. A Vi samo patite i dalje.

NE
nejbur
10:30 02.09.2016.

letovao sam u trogiru osam godina za redom. cesto smo isli u split, obilazili kastele, jeli jagnjetinu na klisu. hotel medena i njegova plaza su mi ostali u najlepsem secanju, tamo se dogodila i druga ljubav. cesto smi preplivavali do ciova, skidali pizdice sa bova, isli u ribu preko puta arbanije. divno vreme. onda se jedne godine pojavio jedan marin i posejao seme zla, tako su ga vaspitavali. zato sto je bio ljut jer je gubio briskule. marijo, bere, josko, koko, danijela, mlaji... veliki pozdrav iz bg. nadam se da vas vreme nije pokvarilo i da vas kretenska vremena nisu iskvarila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije