Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezonske i lokalne namirice

Novi jesenski meni ekipe iz Boogie Laba po “zero waste” principu

Privatna arhiva
17.09.2023.
u 07:00

Čim im svježe namirnice stignu do kuhinje, mladi se tim kreativaca iz Boogie Laba prepušta mašti. Tako je, kao plod želje za novim okusima nakon ljetnih gastro putovanja, nastao i njihov meni za jesen.

Svako jelo u novom meniju poprima svoj oblik koji je drugačiji jedan od drugog svaki put. Uz već poznata nam jela, na jesenskom meniju u kratko vrijeme hit je postala kajgana s jadranskim kozicama. Od glava kozica radi se temeljac. Glave se odvajaju i s ljuskama od repa se suše te se radi prah koji ide na kajganu. Cijela je namirnica tako iskorištena po principu “zero waste”. Iskorištava se i stari kruh, koji se kuha sa šećerom i mlijekom i miksa sa slatkim vrhnjem. Ovaj proces, kažu iz Boogie Laba, zaista rijetko tko radi u Hrvatskoj.

Foto: Privatna arhiva

U jesenskom je meniju orada punjena kvinojom i sezonskim povrćem. Uz nju idu krema od blitve i krema od mrkve. Filetira se cijela riba. Njihov butterfly način je malo kompliciraniji nego obično filetiranje, a kosti i glave koriste se za temeljac. U tom temeljcu kuha se i mrkva od koje se radi krema za to jelo.

Foto: Privatna arhiva

"Od slatkog bruncha tu je “dutch baby pancake” za koje smjesa sadrži, uz brašno i jaja, i prah vanilije s Madagaskara, koja u svojoj kategoriji spada u najbolje na svijetu. Nakon pečenja mažu se kremom od starog kruha i sezonskim voćem. Sva hrana koja se ove jeseni služi u Boogie Labu sezonska je i lokalna pa se može reći da je novi jesenski meni sinergija proizvoda OPG-ova iz cijele Hrvatske. Gdje god je moguće teži se nabavi ekoloških proizvoda", objasnili su, a ove su jeseni na svoj meni uvrstili i tortellone s patkom.

Foto: Privatna arhiva

"Tu su i proizvodi OPG-ova koji se drže dobrih proizvođačkih praksi, a koji zbog različitih razloga još uvijek nemaju certifikate", govore iz Boogie Laba, te dodaju da meso i ribu nabavljaju od lokalnih uzgajivača ili lovaca. Od njih također traže garanciju da prilikom uzgoja ne upotrebljavaju hormone i antibiotike. Upravo iz tih razloga na jelovnicima, od ove jeseni, kako kažu, više nema proizvoda poput avokada i lososa.

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije