Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveučilište u Miamiju

Nova studija cjepiva Pfizera i Moderne pokazala da ne utječu na muški reproduktivni sustav

Ilustracija
Dusko Jaramaz/Pixsell
18.06.2021.
u 16:30

Iako su testirana samo cjepiva Pfizera i Moderne, autori studije kažu da je mehanizam djelovanja kod svih cjepiva isti, pa bi i rezultati s njima bili isti ili slični

Ovaj su tjedan znanstvenici s University of Miami Health System u Miamiju objavili rezultate istraživanja utjecaja cjepiva protiv Covid-19 na muški reproduktivni sustav, a kažu da ni nakon primanja druge doze kod zdravih mladih muškaraca nije zabilježen pad broja ni kvalitete spermija.

Ipak, napominju sa Sveučilišta u Miamiju, ovo je istraživanje rađeno samo za cjepiva Pfizera i Moderne, no vjeruju da će rezultati za cjepiva drugih proizvođača biti isti ili slični. 

Sve povoljnija epidemiološka situacija: Hrvatska se više ne 'crveni', neki dijelovi u zelenoj zoni

Ilustracija
1/4

- Sad imamo dokaz da imunizacija ne ugrožava muški reproduktivni sustav, odnosno da rizik za to može biti iznimno nizak, a mi ga nismo uopće uočili -rekao je direktor Instituta za ljudsku reprodukciju u Chicagu dr.David Cohen, inače i koautor studije kojom se otkrilo da se novi soj koronavirusa ne prenosi spolnim putem.

- Kvaliteta sperme nije značajno promijenjena primanjem dvije doze jednog od spomenutih cjepiva protiv COVID-19 - rekao je  Allan Pacey, profesor andrologije sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji koji je bio uključen u ovu studiju.

Foto: Shuttershock

Mala studija mladih, zdravih muškaraca

U studiji su inače korišteni uzorci sperme 45 muškaraca u dobi od 25 do 31 godine, a prije davanja uzoraka prošli su sistematski pregled kako bi se potvrdilo da nemaju problem s plodnosti. Uzorci su im uzeti prije prve injekcije mRNA cjepiva, a zatim 70 dana nakon druge doze, nakon čega su ispitani volumen, koncentracija, pokretljivost i ukupan broj spermija.

.- Nismo pronašli nikakve promjene u parametrima sperme kod mladih zdravih muškaraca - rekao je autor studije i direktor muške reproduktivne medicine i kirurgije zdravstvenog sustava Sveučilišta u Miamiju, dr. Ranjith Ramasamy.

Iako su testirana cjepiva samo dva proizvođača, dr. Ramasamy kaže da i druga imaju isti mehanizam djelovanja, pa vjeruje da bi rezultati s njima bili slični ili čak isti.

- Sigurno su potrebne i dodatne, veće studije s muškarcima različite životne dobi, no i sad možemo zaključiti da je bilo kakav mjerljivi učinak koronavirusa na plodnost muškaraca vjerojatno neznatan i privremen - rekao je dr. Ramasamy za CNN.

Dr. Poduje: "Čak i samo jedna opeklina od sunca tijekom života, povećava rizik od raka kože"


 

Komentara 1

Avatar Dokman
Dokman
16:47 18.06.2021.

Poslije svega nema razloga vjerovati. Pa ovo "istraživanje" tj možda samo članak je možda financirao Pfizer, naravno ne direktno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije