Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna injekcija dovoljna?

Nova nada za dijabetičare – pametni inzulin

Inzulin
Foto: Thinkstock
1/3
12.02.2015.
u 10:22

Razvijeno je nekoliko tipova ovog inzulina, no svi djeluju na isti način- aktiviraju se tek kad poraste razina šećera u krvi

Znanstvenici se nadaju da bi “pametni” inzulin mogao donijeti veliku promjenu u živote oboljelih od dijabetesa tipa 1, piše BBC News.

Umjesto ponavljanih mjerenja razine šećera i nekoliko injekcija tijekom dana, samo jedna injekcija pametnog inzulina mogla bi riješiti njihove zdravstvene probleme.Istraživanja provedena na miševima potvrdila su djelovanje, a uskoro kreće ispitivanje na ljudima. Pametni inzulin proizveden je u laboratoriju Institutea of Technology u Massachusettsu, a dr. Danny Chou, voditelj istraživačke skupine, kaže kako im je glavni cilj da život oboljelih bude i lakši i sigurniji.

– Ovo je značajan napredak u terapiji inzulinom – ističe dr. Chou.

Razvijeno je nekoliko različitih tipova pametnog inzulina, no svi djeluju na isti način. Aktivira ih povišena razina šećera u krvi, a prestaju djelovati kad se ona snizi.

Pokaže li se učinkovitim kod ljudi, to bi moglo riješiti najveći problem oboljelih od dijabetesa tipa 1 – kako postići normalnu koncentraciju glukoze u krvi i kako je kontrolirati.

Osim visoke razine šećera, koja dugoročno štetno djeluje na organizam, pacijenti često zbog previše inzulina padaju u hipoglikemiju, imaju preniski šećer. Iako znanstvenici ovo istraživanje najavljuju kao revoluciju u liječenju dijabetesa, britanski dijabetičar dr. Richard Elliott ističe kako slijede dugogodišnja istraživanja i klinička ispitivanja. Tek nakon njih znat će se može li se ovaj lijek sigurno i učinkovito koristiti u liječenju dijabetesa kod ljudi.

>>Dijabetes se može izliječiti izbacivanjem mesa iz prehrane

>>13 načina da poboljšate svoje zdravlje u manje od 60 sekundi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:18 12.02.2015.

Konačno jedna lijepa vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije