Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusan i prepun C vitamina

Nije svaki kivi zelen: Evo zašto biste trebali jesti što više zlatnog 'Zespri' kivija

Instagram/@micamaraventurera
30.06.2022.
u 07:00

Uz sve ostale vitamine i minerale, Zespri SunGold kivi sadrži čak tostruko više C vitamina od naranče.

Možda niste znali, ali nije svaki kivi zelene boje. Postoji naime vrsta kivija pod nazivom Zespri SunGold koja je, kako i samo ime kaže, 'zlatne' boje sunca, a osvježavajućeg je slatkog okusa.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

Osim primamljive boje i sočnosti, razlog zašto biste trebali češće jesti ovaj kivi je i to što je nevjerojatno hranjiv: naime uz ostale vitamine i minerale Zespri SunGold kivi sadrži čak trostruko više C vitamina od naranče koja je po njemu poznata; pa se može reći da itekako jača prirodni obrambeni sustav tijela.

1. Sadrži preko 20 vitamina i minerala

Neka su istraživanja pokazala da otprilike 75 posto populacije zapadnoga svijeta ne ispunjava preporučene dnevne unose voća pa si možete kao međuobrok uvesti Zespri SunGold kivi.

- Kivi je općenito vrlo bogat hranjivim tvarima i dobar izvor C vitamina, kalija (kojeg ima više od banane) i vlakana. Također, sadrži i enzim aktinidin koji pomaže u probavnom procesu, a spada u hranu s niskim glikemijskim indeksom koja je prikladna i za one na dijeti - objasnila je dijetetičarka Jessica Cording za Mind Body Green.

Inače, ako naiđete na termin 'porcija kivija', obično se misli na dva srednje velika ploda koja osiguravaju oko 100 kalorija.

2. Prepun je C vitamina 

- Zeleni kivi ima više C vitamina od naranče i osigurava njegovu cjelodnevnu potrebu, a Zespri SunGold kivi ga ima čak i više; otprilike tri puta više od naranče.  koji se nalazi u naranči", objašnjava Cording.

Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina C dovodi do slabljenja imuniteta i veće osjetljivosti na infekcije, što je već dovoljan razlog za dodavanje zlatnog kivija u obroke.

3. Izvrstan je dodatak popularnim užinama

Kad dođe vrijeme užine, Cording se i sama, kaže, često odluči za ovo 'supervoće' koje dodaje svojim jelima.

- Zespri SunGold kivi je izvrstan za osvježiti i zasladiti jogurt, chia puding, smoothie ili domaći sladoled - kaže ona, a za međuobrok jede običan jogurt s mljevenim lanom, borovnicama i nasjeckanim kivijem koji ju satima drži sitom i usredotočenom.

Kako se riješiti muha u domu za vrijeme ljetnih vrućina?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije