Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uf...

Nije samo nedostatak higijene, zbog ovoga će vam isto požutjeti zubi

zubi
Foto: Shutterstock
1/3
09.02.2019.
u 08:02

Neki genetski imaju tamnije nijanse zubi, a i slaba higijena usne šupljine čest je razlog tome.

Svi žele imati bijeli, "holivudski" osmijeh, no znate li da ono što konzumirate može biti jedan od razloga zašto vaši zubi nisu biserno bijeli? Neki genetski imaju tamnije nijanse zubi, a i slaba higijena usne šupljine čest je razlog tome. 

Doznajte što sve igra ulogu "protiv" bijelih zuba i što možete napraviti sami da to spriječite.

Voće

Voće je mnogima glavni izvor vitamina C, a možda će vas izennaditi da može biti i izvor diskoloracije zuba. Razlog tome je kiselina u određenim vrstama voća koja "napada" zubnu caklinu i boja zube u žućkaste nijanse.

Slatkiši

Slatkiši, posebice ako ste pravi slatkoljubac i ne možete odoljeti slastici svaki dan, imajte na umu da, osim drugih zdravstvenih problema, šećer uništava zube i "boji" ih u neprivlačne nijanse. Svakako perite zube nakon što konzumirate slatkiše i pazite na pojavu karijesa. 

Ne perete zube navečer

Jedan od najčešćih pogrešaka je upravo ova. Mnogi se osjećaju umorno ustati navečer, kada su se već ušuškali pred TV-om i ne pomišljaju ustati kako bi u kupaoni oprali zube. Upravo takvo ponašanje, posebice ako vam je u navici, imat će za posljedicu stvaranje karijesa, ali i nagrizanja cakline zuba i diskoloraciju. Nemojte izbjegavati prati zube navečer i svakako ih četkajte u kružnim pokretima najmanje dvije minute. 

Gazirani sokovi

Ljubitelji gaziranih i zaslađenih sokova imaju veći rizik da imaju i jaču diskoloraciju zubi.

Pušenje

Ovo ste već znali, zasigurno. Zubi pušača su i za nekoliko nijansi tamniji. Bila bi odlična odluka da odlučite baciti cigarete zauvijek i spriječiti razna oboljenja koja prijete pušačima.

Voće

Šipak, jagode i borovnice, primjerice mogu "obojiti" vaše zube. Posebice ako ih konzumirate češće i imate oštećenu caklinu zuba. To je voće koje ima jaku pigmentaciju i može uzrokovati mrlje na zubima. 

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Makava
09:29 09.02.2019.

Znači svakako izbjegavati voće jer je navedeno 2 puta 😋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije