Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrlo jednostavno

Netočne i pogrešne informacije na društvenim mrežama: Kako provjeriti istinitost i spriječiti daljnje širenje?

shutterstock
31.03.2020.
u 12:14

U vrijeme pandemije društvenim mrežama širi se velika količina informacija i savjeta, ali često su one pogrešne i netočne. Evo kako spriječiti širenje lažnih informacija.

Za vrijeme pandemije koronavirusa, preko društvenih mreža dijeli se puno pogrešnih i netočnih informacija, prenosi BBC. Uvijek je važno slušati nadležne osobe i pratiti službene stranice, a ne društvene mreže. Donosimo vam kako ostati imun na pogrešne informacije te kako spriječiti njihovo širenje.

Stanite i razmislite

Svi žele da njihovi prijatelji i obitelj imaju najnovije informacije. Stoga, kada dobijete neke nove savjete bilo preko maila, WhatsAppa ili Facebooka, vjerojatno ih brzo prosljeđujete dalje. No stručnjaci savjetuju da je najbolja stvar kod zaustavljanja pogrešnih informacija, jednostavno da stanete i razmislite. Ako imate bilo kakvih nedoumica oko istinitosti informacije, najbolje je provjeriti službene izvore, a u Hrvatskoj je odličan izvor informacija web stranica koronavirus.hr.

Pogledajte kako izgleda testiranje na koronavirus:

Provjerite izvore

Prije nego što informacije proslijedite dalje, provjerite izvor i postavite nekoliko osnovnih pitanja o izvoru informacija. Istinitost informacije uvijek je upitna kada dolazi od ‘prijateljeva prijatelja’ ili ‘tetine kolegice s posla’. Za savjete najbolje je slušati WHO, a za podatke o oboljelima službenu stranicu Hrvatske koronavirus.hr.

Je li fake news?

Izgled može varati. U današnje vrijeme vrlo je lako predstaviti se kao službeni računi, vlasti ili čak i medije. Snimke zaslona također se mogu lako promijeniti kako bi izgledalo da su informacije došle od pouzdanog javnog tijela. Provjerite službene stranice i račune. Ako informaciju ne možete lako pronaći, vjerojatno je lažna. Dobar znak lažnih objava su velika slova ili čudan font teksta. 

Niste sigurni je li informacija istinita? Ne dijelite je dalje

Nemojte dijeliti informacije dalje ‘za svaki slučaj ako bude istinita’. Radite više štete, nego koristi. 

Provjerite svaku činjenicu pojedinačno

Društvenim mrežama lako se šire pogrešne informacije, ali postoji i dobra strana. Svaku informaciju koju vidite, možete lako provjeriti. Svaku činjenicu pojedinačno upišite u Google i ako vam se ne pokaže nijedan službeni izvore, poput onih koji su prethodno navedeni, nema dvojbe da je informacija lažna.

Čuvajte se emocionalnih objava

Objave koje su tužne, tragične, užasavajuće ili sretne vrlo lako postanu viralne. Sve objave pune emocija dobivaju veliku pažnju, pogotovo kada one izazivaju strah. Pozivi na akciju često su osmišljeni kako bi privukli pažnju i izazvali strah i anksioznost.

Pogledajte što sve možete napraviti kako biste se zaštitili od koronavirusa:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije