Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestašica

Nestalo je priorixa, cjepiva za rubeolu, zaušnjake i ospice!

injekcija
Reuters/Pixsell
Autori: Sonja Hoffman, Željka Rački Kristić/VLM
29.06.2010.
u 11:00

Bojim se da me ne prijave jer dijete nije cijepljeno, a cjepiva nema u ambulanti.

Već više od mjesec dana u pedijatrijskim ambulantama protiv rubeole, ospica i drugih bolesti nije cijepljeno ni jedno jednogodišnje dijete. Tome je tako jer na domaćem tržištu nema potrebna cjepiva priorixa belgijskog proizvođača GlaxoSmithKlinea.

Cjepivu ni traga

– S jedne strane čitam kako se podižu tužbe protiv roditelja koji odbijaju cijepiti djecu, a s druge strane to ne mogu učiniti zbog njih! – kaže Osječanka Željka M. čiji je sin prije 15-ak dana napunio prvu godinu života, a posljednjih dvadesetak dana majka provodi nazivajući ambulantu te čekajući uzvratni poziv.

Kako dodaje, prošlog tjedna medicinska joj je sestra rekla da bi cjepivo moglo uskoro stići te da će je telefonski pozvati da dođe s djetetom, no poziva još nema. Kako je čula razgovarajući s drugim majkama, ali i u ambulanti, problem je vjerojatno u tome što je naručeno previše cjepiva protiv svinjske gripe pa poslije toga bacanja novca nema za cjepivo potrebno djeci u dobi od godine dana.

To više što je na početku godine nastao sličan “zastoj” u isporuci cjepiva, no tada se, doznajemo, na njega čekalo petnaestak dana.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za 2010. ugovorio je preko distributera Oktal Pharme od proizvođača GlaxoSmithKlinea dovoljno cjepiva morbili+parotitis+rubela – priorixa, a njegova isporuka, kako nas je obavijestio distributer, kasni zbog zastoja u proizvodnji – navodi se u odgovoru HZZO-a na naš upit o nedostatku cjepiva.

Nabava tog cjepiva, ističu, ni na koji način nije povezana s nabavom cjepiva za pandemijsku gripu. Kad će priorix stići, ne navode.

Nema veze s gripom

Preporuka je pedijatara roditeljima ionako ne cijepiti djecu ljeti pa je stoga i pametnije pričekati rujan.

Nestašica cjepiva ne uzbuđuje previše ni stručnjake jer, ističu, bolesti protiv kojih priorix štiti već godinama nisu raširene u našoj populaciji.

– Zbog velike cijepljenosti  populacije, u nas nema tih bolesti pa se neće dogoditi ništa kobno ako roditelji pričekaju s cijepljenjem dok cjepivo ne stigne. To doduše remeti kalendar cijepljenja pa će se mališan svaki sljedeći put s cjepivom ravnati prema cijepljenju priorixom. Nedavno je u Hercegovini bilo slučajeva rubeole, ali u svim drugim zemljama nema ni nje ni zaušnjaka ni ospica. Inače, riječ je o dječjim bolestima koje je bolje prevenirati nego da ih djeca prebole jer komplikacija zaušnjaka može izazvati meningitis, a poslije i neplodnost u muškaraca – rekao je dr. Goran Tešović, infektolog i šef dječje intenzivne na Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
11:43 29.06.2010.

bitno da ima za domjenke i druge razne gluposti

Avatar Azriel
Azriel
12:56 29.06.2010.

Po običaju iz HZZO-a stiže gomila laži, i kretenskih objašnjenja! Prvo Priorixa nema od početka godine, što se poklapa sa nabavkom nekoliko vagona cjepiva protiv svinjske gripe! Drugo priorixa ima u ljekarnama i roditelj ako hoće može kupiti cjepivo za 400 kuna i dati cjepiti djete. Treće HZZO ne misli vraćati taj novac nego trjeraju ljude da čekaju cjepivo. Da ne lažem niti izmišljam, moje djete je u sijećnju navršilo godinu dana, i nije bilo prirorixa, nego je priorix stigao u svibnju, kad su ga cjepili na dan najveće vručine! Četvrto, zbog nabavke cjepiva za svinjsku gripu, što je zahtjevao ministar Medvjed, mjenjana je lista lijekova HZZO-a, pa se tako neki lijekovi za kronične bolesti, a koji su potrebni ljudima da bi preživjeli, od 15.lipnja plaćaju. Peto ministar lažljivi medvjed neki dan na jednom radiju izjavi da se nikakvi lijekovi za djecu ne plaćaju i da je za djecu sve badava. Što je notorna i pokvarena laž. Djete dobije upalu grla, i pedijatar mu prepisuje lijek koji se doplaćuje. Napominjem lijek, a ne nikakav pripravak i sličnu pizdariju. Šesto, nobelovka za ekonomiju Jaca Kosorova ukida olakšice poreza, zbog spasa trutina koji ovise o državnom proračunu, tu ne m islim na penzionere, nego na gomilu lijenčina u državnoj upravi, a nas sa druge strane deru sa liječenjem. Sedmo, koji je smisao a) Obaveznog zdravstvenog osiguranja, b)dopunskog zdravstvenog osiguranja, kad doktoru moraš ići sa punim novčanikom ko nakupac stoke, jer nemaju ni EFTE POS aparate! Osmo, raspustite već jednom to leglo komunističkih neradnika HZZO, i uvedite osiguravajuće kuće. Svatko od nas koliko nas ima, koji plaćaju taj jebeni doprinos imao bi već policu osiguranja koja mu omogućava dostojanstveno liječenjo. Oni koji su bili godinama krave muzare za te doprinose, i sada su penziju, za njih neka se izvoli brinuti država, i nek im plaća liječenja bez ikakvih jebenih participacija, i crvenih i plavih recepata. I nek ne troše novce na pizdarije, nego na ljudsko zdravlje. Čuj nema novaca, normalno da nema kad je HZZO postao sam sebi svrha!

TE
tester
14:12 29.06.2010.

gamad i stoka hzzovska, supruzi je zahtjev već 4 mjeseca u obradi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije