Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcije u deset država pregledale više od 500 solarija

Nesiguran svaki sedmi solarij u EU

solarij
Arhiva VL
18.02.2010.
u 12:54

U velikom broju solarija UV-zračenje daleko je iznad zakonom dopuštenog. Broj melanoma udvostruči se svakih 15-20 godina.

Svaki sedmi solarij u Europskoj uniji ne odgovara sigurnosnim standardima, objavila je Komisija za zdravlje i pravo potrošača EU. Inspekcije u deset država članica pregledale su više od 500 solarija u približno 300 različitih salona za sunčanje. Utvrdili su da se svaki sedmi solarij ne pridržava zakonom propisanog ograničenja isijavanja UV-zraka, a količina opasnog zračenja premašuje dopuštenu. Inspektori su zabilježili i da zaposleni u salonima nisu upozoravali na opasnosti koje nosi uporaba solarija te nisu poštivali zabranu sunčanja za osobe mlađe od 18 godina.

- Zabrinut sam zbog toga što tako velik broj solarija ne udovoljava sigurnosnim standardima. To je važan podatak, kad se broj oboljelih od raka kože svakih 15 do 20 godina udvostruči. Nadležne inspekcije u državama članicama moraju se pobrinuti za sigurnost takvih naprava - kazao je John Dalli iz Komisije za zdravlje i prava potrošača.

Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani zaključio je:
- Solariji moraju biti sigurni, odgovorni moraju utvrditi jasne upite za korisnike. Mjerodavne institucije pozivam da iskoriste sve mogućnosti koje im zakon nudi. Vjerujem da će to vratiti povjerenje potrošača.

Prije "umjetnog sunčanja", provjerite informacije o intenzitetu sunčanja primjerenom vašem tipu kože. Također je važno upotrebljavati zaštitne naočale, a stručnjaci savjetuju da osobe mlađe od 18 godina ne rabe solarije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije