Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nema sumnje - seks je dobar za zdravlje, posebno za muškarce

11.02.2009.
u 14:31

Vođenje ljubavi nije samo dobro, ugodno i zarazno, nego i nadasve zdravo. Svako malo provede se neko istraživanje koje pokaže da je seks dobar za nešto, a najnovije istraživanje kaže da je seks dobar ne samo za vaše psihičko stanje nego djeluje i na vaše fizičko zdravlje.

Često prakticiranje seksa može vam, sve u svemu, produljiti život, a može i smanjiti mogućnost od erektivne disfunkcije, pa čak i srčanog udara. Nedavno je dokazano i da muškarci koji redovno prakticiraju seks u ranim pedesetima imaju manji rizik oboljeti od raka prostate.

No muškarci imaju više koristi od seksa. Uzročnici dobrog raspoloženja su hormoni sreće, a upravo oni nastaju zbog seksa. Oni će brzo popraviti raspoloženje, no ponekad pozitivni učinci seksa nisu odmah vidljivi, a vezu između seksa i zdravlja nije lako utvrditi.

Jedna stvar je sigurna, a odnosi se na muškarce i žene - morate redovno prakticirati seks ako ne želite izgubiti sposobnost. "Use it or lose it", ili u slobodnom prijevodu "Koristite ga ili će izgubiti funkciju", savjet je koji su znanstvenici nakon istraživanja dali starijim muškarcima.

Na uzorku od 1000 muškaraca između 55 i 75 godina koji su promatrani tijekom pet godina zaključili su da oni koji su na početku istraživanja imali seksualne odnose rjeđe od jednom tjedno, bili su skloniji erektivnoj disfunkciji nego oni koji su imali seksualne odnose najmanje jednom tjedno.
Kod onih koji su odnose imali tri ili više puta tjedno rizik je bio četiri puta manji.

Kod žena je za seksualno zadovoljstvo važna razina estrogena, koja s godinama pada, a manjak tog hormona može znatno smanjiti ugodu prilikom seksualnog odnosa u žena.
Najnovije istraživanje pak pokazuje da je kod žena koje tijekom menopauze imaju seksualne odnose svaki tjedan razina estrogena dvostruko veća nego kod onih koje apstiniraju.

Dakle, suma sumarum, seks može biti dobar za vaše srce, može vas sačuvati od raka prostate, može zaštititi muškarce od osteoporoze, može vam popraviti raspoloženje i imunitet. Ako redovno imate seksualne odnose dulje ćete živjeti, na kraju krajeva.

Nakon svih ovih zdravstveno dokazanih činjenica - što čekate?
No imajte na umu da je povremen, neobvezan seks i još k tome bez zaštite, daleko opasniji od bilo kojega pozitivnog učinka samog seksa. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije