Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti 12 superbakterija

Nema novih antibiotika, a bakterije postaju otporne na postojeće

Autori: Luka Capar, Hina
22.09.2017.
u 11:34

“Antimikrobna rezistencija hitan je medicinski problem u svijetu i ozbiljno ugrožava modernu medicinu”, ističe dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a, u priopćenju objavljenom u srijedu.

Prijetećim rastom bakterija otpornih na liječenje, svijet je suočen s ozbiljnim nedostatkom u razvoju novih antibiotika, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Antimikrobna rezistencija hitan je medicinski problem u svijetu i ozbiljno ugrožava modernu medicinu”, ističe dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a, u objavljenom priopćenju.

“Hitno je potrebno višestruko ulaganje u istraživanje i razvoj na području bakterija otpornih na antibiotike, a to uključuje i onu koja uzrokuje tuberkulozu”, navodi se u tekstu.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda navodi da se klinički razvija 51 novi antibakterijski proizvod za suzbijanje patogenih agensa otpornih na antibiotike među kojima su i oni koji uzrokuju tuberkulozu i dijareu koja je ponekad zbog bakterije Clostridium difficile i smrtonosna. Međutim, među svim tim “kandidatima” za učinkovite antibiotike, samo ih je osam inovativnih za koje se smatra da bi mogli poboljašti sadašnju lepezu antibiotika.

Organizacija je u veljači objavila popis 12 obitelji superbakterija protiv kojih je hitno potrebno razviti nove antibiotike jer samo od tuberkuloze godišnje smrtno strada 250.000 ljudi. Među bakterijama otpornima na liječenje ističu se Acinetobacter te enterobakterije kao što su Klebsiella i E. coli koje mogu izazvati teške i smrtonosne infekcije i prijetnja su napose u bolnicama. 

Komentara 1

OB
ObrenM
08:40 23.09.2017.

Igre bez granica farmaceutskog lobija.Imaju oni nove razvijene antibiotike,ali ce cekati da radi rezistencije na dosadasnje antibiotike ljudi pocmu masovno umirati.Tada ce u prodaju pustiti"novi"antibiotik po cijeni suhog zlata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije