Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicionalna hrvatska kuhinja

Neka vam nepca otkriju hedonistički raj

Tradicionalna hrvatska kuhinja HTZ
Foto: Damir Fabijanić/HTZ
1/3
10.05.2016.
u 08:45

Prepustite se užitku u specifičnim okusima tradicionalnih jela i pića priobalja i zaleđa

Odmaknite se od svakodnevice i životnih problema te vikend provedite u priobalju i/li njegovom zaleđu što će vam udahnuti novi elean i vitalnost. Neizostavan, a za nepca i najugodniji, način da doživite i upoznate krajeve uz more je da se prepustite užitku u specifičnim okusima tradicionalnih jela i pića toga podneblja.

Tako je gotovo nezamislivo provesti odmor u nekom od gradova i mjesta na obali i otocima, a ne kušati vrhunsku jadransku ribu – od srdele i inćuna do zubaca, škarpine, skuše, liganja, hobotnica te plodova mora kao što su školjke, škampi, kozice, jastozi. Riba se priprema različito: kuhanjem, prženjem, pečenjem, na gradelama, na brudet, u rižotu, mariniranjem, soljenjem...

U priobalju se jede i meso, a osobito je na cijeni janjetina (paška janjetina) te junetina (od vrhunske junetine radi se dalmatinski specijalitet – pašticada). Ti su krajevi poznati i po pršutu. Razlikuje se istarski i dalmatinski pršut, od kojih svaki ima svoju tajnu u pripremi i svoj okus koji mu pribavljaju posebni mikroklimatski uvjeti. U priobalju se jede i puno povrća, a specifična je za te krajeve blitva, artičoka, zelje, šparoge, zelene i crne masline, ukiseljene lučice i kapare.

Istra je poznata i po vrlo rijetkim, cijenjenim i skupim gljivama – tartufima. Istarska kuhinja ne može ni bez tjestenine, a osobite su istarske vrste fuži, pasutice, šurlice, makaruni na iglu, pljukanci. U Labinu, Rapcu, Kršanu i Raši pronaći ćete niz konoba, restorana i seoskih domaćinstava u kojima ćete moći isprobati prave istarske delicije u spoju plave i zelene Istre.

Foto: Goran Sebelić/HTZ

Tjestenina s tartufima, Foto: Goran Sebelić/HTZ

Istarska i dalmatinska kuhinja uvelike koriste maslinovo ulje, a sve je više domaćih proizvođača vrhunskih i nagrađivanih maslinovih ulja. Veliku ulogu u dalmatinskoj i istarskoj kuhinji ima i svježe ili sušeno začinsko bilje te samonikle trave (lovor, ružmarin, bosiljak, kadulja, majčina dušica).

Tradicionalni se dalmatinski kolači rade sa svježim i sušenim voćem (grožđice, suhe smokve) i s bademima. Stoga ne propustite kušati fritule, kroštule, slastice od lošinjskih maruna, rafiole, cukarine, pince, mandulat, smokvenjak ili rožatu. A tek rapska torta! Na Rabu ne propustite uživati u toj slatkoj deliciji koja je postala i najprepoznatljiviji rapski suvenir. Rabljani kažu da je prvi put komad te torte poslužen još u 12. st. papi Aleksandru III. Izvornu rapsku tortu moći ćete kušati i tijekom najveće ljetne fešte na tom otoku, Rabske fjere (1. do 31. srpnja) kada Rab oživljava svoju srednjovjekovnu tradiciju.

Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Rapska torta, Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Otoci imaju svoje specifične specijalitete, a u cijelom svijetu čuveni je tvrdi suhi sir s otoka Paga. Kao i drugdje na otocima, i na Hvaru se uživa u obilju kvalitetne ribe i plodova mora. Jedan od osobitih hvarskih jela je gregada. Izvorno, to je blagdansko jelo i tada se radi od skupljih vrsta riba, školjaka i rakova, no može se raditi i od jeftinije ribe kao svakodnevni obrok. Hvar je poznat i po vrhunskim vinima, osobito po vinu od autohtone sorte bogdanuše te od plavca malog.

Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Paški sir, Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Na Hvaru ima više odličnih vinarija i proizvođača vina, a ako ih posjetite, moći ćete kušati i kupiti neko od izvrsnih hvarskih vina, prošeka i rakija. Otok Vis najpoznatiji je po ribarskoj tradiciji, pa osim ribe na sve načine, ondje ne propustite probati i višku, odnosno komišku pogaču s maslinovim uljem i slanim inćunima ili srdelama uz koju izvrsno prija i neko od viških vina.

U priobalju se i inače obrok uvijek završava čašom vina. Naša vina zauzimaju vrlo visoko mjesto na europskoj vinskoj karti, od istarske malvazije, merlota i terana, do Vrbničke žlahtine na Krku, plavca malog s Hvara, vrhunskog crvenog vina Babić iz Primoštena, do Postupa i Dingača s poluotoka Pelješca, vina Grk, Pošip i Rukatac s Korčule te šibenskog prošeka. Posjetite tematsku stazu Carstvo vina na Pelješcu i probajte neka od vina u kušaonicama, vinotekama i vinarijama.

Foto: Mario Hlača/HTZ

Dingač s poluotoka Pelješca, Foto: Mario Hlača/HTZ

Pelješac i Korčula nisu samo raj za ljubitelje dobre kapljice, već jednako tako i za ljubitelje pravih mediteranskih specijaliteta. Na Pelješcu ne propustite posjetiti Ston, koji je poznat po 5,5 kilometara dugih zidinama, stonskoj solani te po stonskim kamenicama. Malostonski zaljev, naime, jedno je od rijetkih mjesta na kojima se očuvala europska kamenica koja je glavna zvijezda u svim stonskim restoranima. Na Korčuli ćete uživati ne samo u pravim mediteranskim specijalitetima od ribe i svježeg povrća već i u slasticama poput prikla (uštipci s bademom i grožđem) te cukarinima i klasunima (kolači punjeni bademom) .

Sve više turista okreće se istraživanju zaleđa. Područje Dalmatinske zagore pruža nevjerojatne krajolike, ali i osebujna gastronomska iskustva. Taj krševiti kraj svoju kulinarsku tradiciju zasniva na jelima siromaha, a tek danas otkriva se da su ta skroma jela pravi izvor zdravlja. Tipična je priča o soparniku, koji je nedavno dobio EU zaštitu zemljopisnog podrijetla. Poljički soparnik nekad je hranio mnogočlane obitelji, a danas se ta pogača od blitve i kukuruznog brašna pečena na kominu nalazi na meniju mnogih odličnih restorana. Ovoga ljeta, 2. i 3. rujna, ne propustite Međunarodni festival pršuta u Drnišu te naučite što to drniški pršut čini jedinstvenim na svijetu. Uz delikatan okus pršuta odlično pristaje i sir iz mišine, koji možete kupiti u gotovo svakom domaćinstvu. Ako 24. lipnja dođete u Drniš na Festival sira, moći ćete kušati različite sireve i osjetiti finu razliku među njima te, dakako, odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Na području Skradina, Drniša i Knina očekuju vas i mnogi drugi specijaliteti – primjerice odlična janjetina s ražnja, kninska pastrva, skradinski rižot koji se kuha i po osam sati, te koprtlje, arhaično jelo u kojima se prožimaju okusi sušenog mesa, pršuta i janjećih iznutrica. Kušajte i jela ispod peke, primjerice janjetinu ili teletinu ispod peke, ali i hobotnicu ili pijetla s krumpirom i povrćem. Kušajte i skradinsku tortu od badema, oraha i meda. Vrlo ukusan, ali i kaloričan desert.

Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Janjetina s ražnja, Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Sve te delicije zalijte odličnim vinima, a apetit će otvoriti rakija od žižula i orahovica. Ako vas put nanese u plodan neretvanski kraj, moći ćete uživati u obilju svježeg povrća i voća. U konobama i restoranima kušajte i osebujne neretvanske specijalitete poput brudeta od jegulja i žaba, ali i od svježe morske ribe. Još veći izbor autohtonih specijaliteta pronaći ćete na ljetnim gastro-manifestacijama kakve su Ribarska noć u Pločama, Baćini i Rogotinu, Maraton lađa, Neretvanska brudetijada i sličnim.


Foto: Luka Tambača/HTZ

Maraton lađa, Foto: Luka Tambača/HTZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije