Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tek sada dokazano

Ne zavaravajte se, križobolju neće izliječiti injekcije steroida

'kicma01'
''
14.11.2012.
u 14:16

Znanstvenici vam preporučuju da se vratite tabletama za bolove, primjerice onima iz grupe paracetamola...

Najnovija australska studija otkrila je da injekcije steroida koje se daju izravno u kralježnicu nemaju nikakvih dugoročnih rezultata na smanjenje bolova uzrokovanih išijasom.

Išijas nastaje uslijed oštećenja živaca zbog mehaničkog pritiska i izaziva nepokretnost donjeg dijela leđa te neugodne bolove koji se protežu duž gluteusa u noge. Najčešća metoda liječenja posljednjih godina kod akutnog stanja jest ublažavanje bolova injekcijama. No, znanstvenici s instituta George u Sydneyju analizirali su rezultate više od  dvadeset istraživanja o djelovanju popularnih steroida na ukupno 2.300 ispitanika i utvrđeno je da injekcije nemaju nikakvo dugoročno ni kratkoročno djelovanje na bolove, samo smanjuju intenzitet bolova u zadnjem dijelu noge za šest posto u razdoblju od dva do dvanaest tjedana.

Australski tim na osnovu ovih rezultata savjetuje svima koje muči križobolja da umjesto takvih tretmana simptome išijasa suzbijaju uobičajenim lijekovima protiv bolova, poput paracetamola, a druga opcija trebala bi biti operacija. 

Još je jedan razlog zbog kojeg biste trebali preskočiti injekcije steroida činjenica da je nedavno u SAD-u uslijed zagađenog cjepiva izbila epidemija meningitisa, a od 400 oboljelih, zabilježen je i 31 smrtni slučaj.

Komentara 1

LI
liliZG
14:58 14.11.2012.

"Još je jedan razlog zbog kojeg biste trebali preskočiti injekcije steroida činjenica da je nedavno u SAD-u uslijed zagađenog cjepiva izbila epidemija meningitisa......" Dakle koje lupetanje gluposti, bilo kakva injekcija ili sirup ili lijek mogu biti zagađeni, u proizvodnji ilii bilo gdje. Članak bi bio dobar bez zadnjeg odlomka, čisto gluparanje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije