Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plač izaziva empatiju

Ne plaču sve bebe isto - ton i frekvencija ovise o jeziku kojim majka priča

shutterstock
12.05.2020.
u 09:20

Kad su bebe zaista u nevolji (primjerice velika bol), plač izlazi iz uobičajenih okvira i zvuči drukčije. Znanstvenici su otkrili i da postoje razlike u plaču beba ovisno o jeziku majke.

Ne plaču samo bebe čovjeka, već i drugi sisavci, i to uglavnom iz istih razloga. Ovaj primitivan sustav za preživljavanje evolucijski je ukorijenjen u našem mozgu. Bebe baš poput mačića, štakora i mnogih drugih sisavaca, plaču kad su gladne, same ili kad ih nešto boli. Mladunci, ljudski i oni ostali, proizvode i vrlo slične zvukove, prenosi 24sata.

Ti zvukovi nisu bilo kakvi. Brojna istraživanja pokazala su da se plakanje razvilo tako da aktivira točno određene regije u mozgu odraslih - one za empatiju i pažnju. Kod beba, pokazuju istraživanja, pada razina oksitocina (hormon sreće), što potencira plakanje. Kad majka čuje svoju bebu kako plače, kod nje to povisuje razinu istog hormona i potiče brižno ponašanje. Slično je i kod očeva, samo što oni doživljavaju i pad razine testosterona. 

Kako je biti zaposlena mama s djetetom kod kuće u doba korone:

Oksitocin može čak i pojačati reakciju mozga na plač te nam 'pomoći' da ga čujemo i pravilno reagiramo. Kad napokon tješimo bebu, kod nje se oslobađa oksitocin i ona prestane plakati. 

Vrlo je važna i frekvencija plača. Kako se pojačava stupanj panike, tako raste i glasnoća plača, te su pauze kraće. Uz to, većina energije koncentrirana je u najvišim frekvencijama, gdje je sluh odraslih najosjetljiviji, a zvuk se najsporije raspršuje.

Nije ni čudo da je teško ignorirati bebin plač. Iako ljudi lako razlikuju plač od drugih zvukova, prilično su loši u definiranju razloga ako se izdvoji iz konteksta (pelene, glad ili nešto treće). No dobro je znati da, kad su bebe zaista u nevolji (primjerice velika bol), plač izlazi iz uobičajenih okvira i zvuči drukčije. Znanstvenici su otkrili i da postoje razlike u plaču beba ovisno o jeziku majke. 

"Novorođenčad je jezik počela učiti još dok su bili u trbuhu. Plač beba čije majke govore melodičnije jezike drukčiji je od onih s njemačkoga govornog područja, primjerice", kaže prof. Kathleen Wermke s njemačkog Sveučilišta u Würzburgu. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:46 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije