Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Ne možete biti dadilja svom ocu iako vam je jako teško gledati ga kako se uništava

obiteljsko nasilje
Foto: Thinkstock
14.10.2014.
u 18:00

Na pragu sam dvadesetih i već deset godina na svoju veliku žalost bez majke koja je naglo preminula i koju dugo nisam mogla preboljeti...

P: Na pragu sam dvadesetih i već deset godina na svoju veliku žalost bez majke koja je naglo preminula i koju dugo nisam mogla preboljeti. Tek nedavno, otkad sam u vezi s dečkom koji je moja prva ljubav, uspjela sam se donekle emotivno zbrojiti i počela prihvaćati gubitak. No ne mogu reći isto za svog oca koji se doslovno ponaša tako da traži način kako što prije umrijeti. Već se dulje opija do te mjere da jedva pronađe kuću, a piti počinje već nakon posla. Ne znam što napraviti jer mu je neprestano opijanje počelo štetiti zdravlju. Rastrgana sam između brige za oca i pokušaja da sredim i organiziram svoj život. Naime, planiram živjeti s dečkom i preseliti se k njemu, no ne mogu oca ostaviti samog jer će se uništiti opijanjem. Pokušala sam razgovarati s njim, no on sve niječe. Ne želim izgubiti jedinog preostalog člana obitelji koji je toliko autodestruktivan da ne želi pomoć.

Ornela, Zagreb

O: Vaša situacija iznimno je složena i, vjerujem, bolna, a k tome je pojačava i osjećaj nemoći. Dobra je strana što imate oslonac u svom dečku koji vas očito razumije i među vama postoji povjerenje koje vam je pomoglo da se otvorite i prebolite majčinu smrt. Čini se da vam otac nije bio blizak u razdoblju nakon majčine smrti pa je moguće da prema njemu, osim brige, osjećate i ljutnju. Zabrinuti ste za njega i ne možete donositi svoje odluke o budućnosti jer strahujete za oca. Pokušajte mu objasniti i izreći svu nelagodu, strah, poteškoće i bijes. Objasnite mu da ste i zabrinuti i ljuti... Dajte mu priliku da progleda i shvati da ga trebate te pronađe motiv i snagu da vam pruži ono što je zanemario posljednjih deset godina – biti otac, roditelj.

Ako vam takvo što ne pođe za rukom, ne preostaje vam puno izlaza. Morat ćete se osloboditi kako biste bili u stanju donositi odluke o svom životu. Ne možete dopustiti da se pretvorite u njegovu dadilju, ma koliko vam teško bilo gledati ga kako se uništava. Vaš otac nema isprika za svoje ponašanje jer je najosjetljivije razdoblje vašeg odrastanja proveo u opijanju. Vaš trud da mu pomognete neće zaustaviti njegov put u ponor alkoholizma, a to što on ne želi živjeti ne znači da vas smije povući za sobom. Na vama je da kažete i potrudite se, a na njemu da odluči o svom životu.

>>Veze koje djeca uspostave često su čvršće nego što roditelji mogu zamisliti

>>Sjedite na pilates lopti jer je to dobro za kralježnicu i troši kalorije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije