Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditeljstvo

Nakon rodiljskog majke se teško uklapaju na svoje staro radno mjesto

Obitelj
Arhiv VL-a
22.01.2010.
u 18:02

U Velikoj Britaniji čak 30.000 žena godišnje ostavlja posao zbog diskriminacije prema trudnicama i mladim majkama, a jedna od tri majke rekla je da im poslodavci nisu pružili podršku da se ponovno uklope.

Težak je povratak na posao nakon rodiljskog dopusta. Istraživanja pokazuju da se mnoge majke ne osjećaju dobrodošlima kad ponovno dođu na staro radno mjesto. Radni stol im je premješten, a kolege nisu zadovoljni što su toliko vremena provele s djetetom te ih ignoriraju. U Velikoj Britaniji istraživanje je otkrilo da čak 30.000 žena godišnje ostavlja posao zbog diskriminacije prema trudnicama i mladim majkama, a jedna od tri majke rekla je da im poslodavci nisu pružili podršku kako bi se ponovno uklopile na svoje radno mjesto.

Belinda Phipps iz National Childbirth Trusta (NCT) smatra da je krajnje vrijeme da se poslodavci posvete ovom problemu te da obrazuju menadžere kako bi bili sposobni pomoći majkama koje se vraćaju na posao, jer je to vrlo važan događaj u njihovu životu. Točnije, samo deset posto od 1500 žena koje su sudjelovale u istraživanju reklo je da su dobile barem nekakve upute kako bi se opet uključile u radni svijet.

Majke obično izgube korak jer ih dočekaju novi kolege, šefovi i drukčiji način rada pa se zapravo vraćaju u potpuno drukčije radno okruženje.

Nicola Ryan iz NCT-a kaže da jedna od tri majke osjeća da joj zbog majčinstva izmiče promaknuće, a 31 posto kaže da je nakon povratka s rodiljskog dopusta odnos sa šefom pogoršan.

Zbog troškova života majke se odlučuju vratiti na posao, a kad su to jednom odlučile, žele ga obavljati dobro i predane su mu. Zaista se vesele povratku, gdje ih može dočekati hladan tuš. Jedna mlada majka tako je ispričala kako se dogovorila da će u početku raditi samo pola radnog vremena. Ostala je u kontaktu sa svojim kolegama i smatrala je da će se lako uklopiti natrag. Međutim, šef ju je izolirao u posebnoj sobi, što joj je zbog prirode posla bilo vrlo nezgodno. Kad se poželjela družiti s kolegama, oni su je gotovo nepristojno ignorirali. Prema istraživanju organizacije My Family Care, 64 posto roditelja osjeća da kolege bez djece ne pokazuju razumijevanje za to s čim se oni susreću te da im zamjeraju kad izlaze s posla zbog djece.

Marion Haynes iz Citizens Advicea kaže da su lani zaprimili 2500 žalbi koje uključuju diskriminaciju na osnovi trudnoće i brige za djecu. Mnoge žene nagovara se da daju otkaz ili im se pak odbija pravo da se vrate na isti posao nakon rodiljskog dopusta.

U Velikoj Britaniji čak postoji vladin program “Keeping in Touch Scheme”, u kojem žene mogu za rodiljskog dopusta povremeno raditi deset dana na svojem starom radnom mjestu, ali taj program u praksi baš ne funkcionira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije