Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OD SUNCA Nova europska klasifikacija proizvoda za sunčanje pokušava onemogućiti zavaravanje potrošača

Najveći zaštitni faktor 50+

moda-01-txt.jpg
import
12.06.2006.
u 17:31

Označavanje preparata sa zaštitnim faktorima od sunčeva zračenja (SPF) brojevima većim od 50 u Europskoj je uniji prošlost od početka ove godine proizvođači imaju zakonsku obvezu da najviši zaštitni faktor označavaju sa 50+. Takvu je klasifikaciju predložila Europska udruga za kozmetiku, proizvode za osobnu higijenu i parfeme kako bi zaštitila potrošače od pogrešnog uvjerenja da vrtoglavo visoki faktori pružaju apsolutnu zaštitu koja, kažu, ne postoji. Premda spomenuta klasifikacija u nas ne vrijedi, sve je prisutnija zbog brojnih stranih proizvoda na našem tržištu.

S novom klasifikacijom pokušava se obvezati proizvođače da proizvode preparate s boljom zaštitom. Dosadašnji zaštitni faktori odnosili su se prije svega na UVB-zračenje, ali ne i na još opasnije UVA-zračenje koje dublje prodire u kožu, ima dugoročan štetan učinak, uzrokuje alergijske reakcije i karcinom kože. Najbolje štite preparati s kombiniranom UVA i UVB-zaštitom koji se najčešće mogu naći u dermokozmetičkim linijama.

Kombinirana zaštita prilagođena je ne samo fototipu nego i osnovnom tipu kože (suha, masna i sl.), a pojačana je antioksidativnim sastojcima koji neutraliziraju štetne slobodne radikale što nastaju pri izlaganju suncu objašnjava dermatovenerologinja dr. Ljiljana Škrinjar iz zagrebačkoga Doma zdravlja Centar u Laginjinoj 16, ističući da nas nijedan faktor ne može posve zaštititi.

S visokim faktorom zaštićeni smo bolje, ali ne i dulje! Ponovno nanošenje zaštitnog sredstva obvezno je svaka dva sata te poslije kupanja. Bez obzira na nove proizvode s trenutačnom zaštitom, najbolje je nanijeti sredstvo dok smo još u zatvorenu prostoru kako bismo zaštićeni izišli na sunce preporučuje dr. Ljiljana Škrinjar.


Vodič kroz zaštitne faktore

2, 4, 6
nisu u novoj klasifikaciji zaštitnih faktora jer pružaju nisku, nepouzdanu zaštitu
8, 10, 12
srednja zaštita za vrlo tamnu i crnu kožu (fototipovi 5 i 6), koja u nas nije prisutna
15, 20, 25
visoka zaštita za fototipove 3 (svijetla put, kestenjasta kosa) i 4 (zagasita put, smeđa kosa)
30, 40, 50
vrlo visoka zaštita za fototipove 1 (mliječnobijela put, crvena kosa) i 2 (svijetla put, plava kosa)
50+
ultravisoka zaštita za fototipove 1 i 2, alergične na sunce, osobe liječene od karcinoma kože


Mineralne kreme za djecu i trudnice

Za djecu do četiri godine i trudnice najsigurniji su gušći preparati s mineralnim blokatorima (tzv. mineralne kreme). Visok zaštitni faktor obvezan je za ćelave muškarce u kojih su česte prekancerogene promjene upravo zbog nezaštićena izlaganja suncu. Za kupanje su poželjna vodootporna zaštitna sredstva. Dakako, zaštita je nužna pri svakom izlasku na sunce, a ne samo na plaži! upozorava dr. Ljiljana Škrinjar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije