Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Najbolji recept ovoga ljeta: Torta od badema i maslinova ulja ne sadrži brašno, ali u sebi krije sve najljepše arome s juga

Kolači s bademima oduvijek su zauzimali posebno mjesto u svim obiteljskim kuharicama, a ova torta koja na prvu izgleda kao klasičan biskvit puno je više od toga zahvaljujući sočnosti koju joj osigurava maslinovo ulje. Recept smo posudili s bloga Bake me by Nina.
05. kolovoza 2022. u 07:00 0 komentara 7444 prikaza
Foto: Bake Me by Nina

Ova torta odiše jednostavnošću i ljepotom. Na prvi pogled će vam se učiniti kao da ćete probati klasičan biskvit, sve dok vas prvi zalogaj potpuno ne očara i razuvjeri. Na blogu Bake me by Nina potražite još recepata za ukusna sezonska jela i slastice.

 | Autor : Bake Me by Nina Foto: Bake Me by Nina

Torta od badema i maslinova ulja

Sastojci:

350 g bademova brašna

100 g badema

1 vrećica praška za pecivo (12 g)

prstohvat soli

4 jaja L veličine

180 g šećera

1 žličica arome vanilije

korica dva limuna i sok jednog limuna

korica dvije naranče i sok jedne naranče

150 ml maslinova ulja

 | Autor : Bake Me by Nina Foto: Bake Me by Nina

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 cm, dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Kalup stavite po strani. Na limu za pečenje stavite bademe pa ih kratko tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva (oko 5 minuta). Izvadite ih vani i ostavite da se ohlade, potom ih iskidajte nožem na sitnije komade. Jaja i šećer pjenasto izradite, neka vam se smjesa udvostruči i udupla. Miksajte je na maksimalnoj brzini miksera minimalno 5 minuta. U zasebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol. Dodajte koricu limuna i naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče. Smjesi sada dodajte pola količine brašna i maslinovo ulje, dobro sve povežite mikserom pa dodajte preostalo brašno, ponovo povežite. Smjesu prebacite u kalup i pecite 40-45 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Nakon 10-ak minuta tortu oprezno maknite iz kalupa i ostavite na rešetki za hlađenje da se ohladi do kraja. Pospite šećerom u prahu, listićima badema i koricom agruma ili po želji.

 | Autor : Bake Me by Nina Foto: Bake Me by Nina

Jela bez premca Komiška pogača – jelo u kojem se uživa i dok ga pripremate! Naravno, uz času dobrog crnog vina Na žlicu Bezmesni dan: Povrtna juha s najboljim noklicama od pirovog griza koje uvijek prve nestaju iz tanjura Savršeno! Bez trunke šećera: Kolač s borovnicama koji se ne peče najbolji je desert ovoga ljeta!

 
Vrijeme vrućine
VREMENSKA PROGNOZA
Dolazi novi toplinski val: Trajat će tjedan dana, temperature će se penjati i do 39ºC
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.