Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POGLED

Nađite slobodu i riješite se naočala i kontaktnih leća

Poliklinika Bilić Vision
Foto: Shutterstock
1/4
08.07.2022.
u 12:10

Poliklinika Bilić Vision do kraja srpnja nudi posebne popuste na lasersku korekciju vida. Još uvijek je pravo vrijeme da se zauvijek riješite dioptrije i uživate u ljetu s novim pogledom na život

Ako ste veći dio svog života proveli boreći se s lećama na plaži ili nosili svugdje sa sobom dva para naočala, sunčane i dioptrijske, privlačnost korektivne laserske kirurgije oka je očigledna. Zamislite da se budite svaki dan na moru i vidite ono predivno plavetnilo jasnim vidom bez pomagala! Ako želite opet vidjeti čak i one najsitnije čamce i brodove na horizontu dok uživate na plaži, vrijedi razmotriti lasersku operaciju oka.

Osnove laserske kirurgije oka

Kako bi saznali više o ovoj temi, razgovarali smo s glavnim kirurgom Poliklinike Bilić Vision, dr. Lukom Bilićem. Dr. Bilić je specijalist oftalmolog i refraktivni kirurg koji svakodnevno susreće, liječi i savjetuje pacijente te vrši operacije oka poput laserskog skidanja dioptrije i operacije sive mrene (katarakte).

Korektivna laserska kirurgija preoblikuje rožnicu kako bi se postigao bolji vid. Ne brinite, iako zvuči komplicirano i opasno, nije. Rožnica je prednji prozirni dio oka kroz kojeg zrake svjetlosti putuju, prolaze kroz očnu leću i padaju na mrežnicu. Ako rožnica nije pravilno oblikovana ili ima druge pogreške, mijenja način na koji svjetlost pada na vašu mrežnicu, a zauzvrat i uzrokuje lošiju kvalitetu vašeg vida. Laserska kirurgija oka preoblikuje rožnicu tako da zraka svjetlosti pada točno na mrežnicu - napomenuo je dr. Bilić.

Sunčane naočale su jedine naočale koje želite na plaži
Foto: Shutterstock

Tko je kandidat za lasersku operaciju oka?

Samo zato što nosite naočale ili kontaktne naočale ne znači da ste dobar kandidat za lasersku operaciju oka. No ne brinite, pravila ipak nisu toliko stroga i isključiva. Najvažniji kriterij je da se vaš vid više ne mijenja: trebali biste imati 18 godina ili više (idealno više od 21) te biti bez ikakvih promjena u dioptriji najmanje godinu dana. Morate biti općenito dobrog zdravlja i dobrog zdravlja očiju, s debelim rožnicama i greškom refrakcije koja se može ispraviti. Ljudi s kataraktom, ekstremnom kratkovidnošću ili oštećenjem rožnice nemaju koristi od laserske kirurgije pa stoga ni ne mogu biti kandidati za operaciju. U konačnici, odgovor na to pitanje dobiti ćete kada obavite pregled kod oftalmologa - dodao je dr. Bilić.

Kako izgledaju osnove postupka?

Sam postupak je prilično jednostavan. Unaprijed ćete se podvrgnuti fizičkom pregledu kako biste testirali svoj vid, provjerili ima li drugih problema s očima te izmjerili rožnicu i zjenicu. Ova precizna mjerenja, uključujući detaljnu “kartu” vaše rožnice, koriste se za programiranje računala koje upravlja laserom tijekom operacije.

Dr. Luka Bilić izvodi lasersku korekciju vida suvremenom opremom
Foto: Poliklinika Bilić Vision

Nositelji naočala ne trebaju se posebno pripremati za prijeoperacijski pregled za lasersku korekciju vida, ali ako nosite neke od leća, trebate odmoriti oči prije pregleda i operacije. Bez mekih kontaktnih leća pacijenti trebaju biti minimalno 3 dana prije zakazanog pregleda.

Ako nosite polutvrde ili tvrde kontaktne leće, morate biti bez leća minimalno 8 dana, kako bi dioptrija bila precizno izmjerena i pregled obavljen na najkvalitetniji mogući način. Prije same operacije nositelji mekih kontaktnih leća trebaju biti bez leća dva tjedna, a nositelji polutvrdih i tvrdih leća najmanje četiri tjedna - rekao nam je dr. Bilić.

Sama laserska kirurgija je ambulantni zahvat koji je općenito prilično brz. Vaš će oftalmolog pripremiti vaše oko za operaciju s kapljičnom anestezijom i držačima za kapke. U tom trenutku vi gledate u svjetlo dok vaš kirurg koristi laser za brzo preoblikovanje rožnice. U Poliklinici Bilić Vision operaciju laserskog skidanja dioptrije vrše kombinacijom dvaju lasera – Femto lasera koji napravi poklopčić na rožnici i excimer koji je zadužen za remodeliranje rožnice i skidanje dioptrije. Ta metoda je zlatni standard u operacijama laserskog skidanja dioptrije u svijetu i pacijentima osigurava maksimalnu sigurnost i brži oporavak nakon zahvata. Općenito, operacija traje samo nekoliko minuta.

Koji su rizici laserske kirurgije oka?

Iako je laserska operacija oka vrlo sigurna, svaki medicinski zahvat nosi rizike. No, velika većina nuspojava je srećom privremena: očekujte suhe oči i promjenu vida nakon operacije. Moguće je, međutim, da druge nuspojave kao što su nelagoda, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo i grebanje oka mogu potrajati neko vrijeme, međutim i ti simptomi prođu kroz nekoliko dana ili tjedana. Ono što je bitno za znati jest da su sve komplikacije rješive i da nijedna ne može dovesti do gubitka vida - zaključio je za kraj dr. Luka Bilić

Općenito, laserska kirurgija oka je sigurna opcija za odrasle koji ne vole nositi naočale ili kontaktne leće i žele alternativu koja je bolje usklađena s njihovim životnim stilom. Ako ispunjavate osnovne kriterije i mislite da vam odgovara, iskoristite promotivni popust i ovo ljeto uživajte s bistrim pogledom.

Do 31.7., Poliklinika Bilić Vision osigurava vam do 40% popusta na lasersko skidanje dioptrije! Naručite se na pregled pozivom na broj 01/4678 444 ili putem online obrasca. Skinite dioptriju već od 3500 kuna po oku i iskoristite 40% popusta na pregled za lasersko skidanje dioptrije što je prvi korak prema vašem savršenom vidu te njegova cijena iznosi 450 kuna!

Foto: Poliklinika Bilić Vision

Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije