Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moj posao

Na radnim mjestima česta je nekolegijalnost

posao
Arhiva VL
23.04.2010.
u 17:00

Portal MojPosao proveo je istraživanje među hrvatskim zaposlenicima.

Prema istraživanju portala MojPosao, čak 67 posto zaposlenika doživjelo je da njihove kolege sebi pripišu njihove zasluge, dok je dva posto više to doživjelo od svojih nadređenih. Još veći postotak ispitanika, 73 posto, doživjelo je da kolege njima prišiju svoju grešku. 44 posto ispitanika, pak, doživjelo je da nadređeni njihovu ideju predstave kao svoju. Zanimljivo je da čak 60 posto osoba koje su doživjele nekolegijalno ponašanje svojih kolega, na takvo ponašanje nisu nikako reagirali.

Jednak postotak ispitanika, njih 60 posto, doživio je da njihovi suradnici o njima šire lažne informacije, dok nadređeni nešto bolje kotiraju u tom slučaju. Naime, tek 36 posto ispitanika doživjelo je ovakav oblik nekolegijalnosti od svojih nadređenih.

No, uredski tračevi ipak se ne šire toliko brzo kao što se pretpostavlja, pa tako većina kolega i nadređenih ipak ne širi informacije koje su iznijete u povjerenju. Širenje informacija iznesenih u povjerenju tako je doživjela samo oko trećina ispitanika, s time da kolege češće šire tračeve privatnog karaktera, dok su nadređeni ipak orijentirani na informacije vezane uz posao.

Iako je trenutačna gospodarska kriza nepovoljno utjecala na poslovanje većine tvrtki, utješna je činjenica kako u većini slučajeva nije utjecala na međuljudske odnose na radnome mjestu. Većina ispitanika (njih 66 posto) izjavila je kako je nekolegijalno ponašanje jednako rijetko (ili učestalo) kao i prije krize, bilo da se radi o nekolegijalnom ponašanju kolega ili nadređenih. Ispitanici su to objasnili činjenicom da je nekolegijalnost osobina čovjeka pa samim time nema veze s krizom.

Ključne riječi

Komentara 1

ES
essence
09:10 30.04.2010.

Ne bih se složila s konstatacijom da kriza nema veze s nekolegijalnošću.. Baš suprotno.. Poslodavci koriste situaciju (bili oni realno u krizi ili ne) i plaćaju radnike manje, a za to očekuju više rada. I ne smiješ se žaliti jer trebaš biti sretan što uopće imaš posao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije