Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTORAN TAGLIATA NA ISTOKU ZAGREBA

Na jelovniku su nam isključivo jela od teletine, tartarski, ćevapi, rebarca...

Zagreb: Restoran Tagliata
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
26.08.2025.
u 07:00

Tagliata je mjesto koje potvrđuje da Zagreb uvijek ima nešto novo reći kada se o ugostiteljstvu i gastronomiji radi, ovdje to možete provjeriti u jednom od najoriginalnijih ambijenata.

Jezero, restoran s velikom salom, šator u kojem se mogu održavati kompanijske i obiteljske proslave poput krstitki, vjenčanja na otvorenom koja uvijek ostaju u sjećanju. Nije Zagorje, nije ni vinorodno Kutjevo ni Dunav na istoku Hrvatske, nego je – Zagreb. Na
istočnom izlazu iz grada, nedaleko od City Centera East, u Čulinečkoj ulici, nalazi se Tagliata, restoran koji ima sve nabrojene osobine, ali i još dosta specifičnosti zbog kojih ovamo vrijedi doći i radnim danom na ručak ili gablec.

17.01.2023., Zagreb - Restoran Tagliata nudi raznovrsna jela. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

– Odlučili smo da nudimo samo teletinu, kada se o mesnim jelima radi. Nismo čuli da tako nešto nudi netko drugi u Zagrebu, osim što ima nekoliko mjesta s tradicijskom pekom, samo jedno s ćevapima od teletine. Ovdje ćete, međutim, pronaći najbolje što ta vrsta mesa nudi – kaže nam Josip Marić, koji je s partnerom Darijem Luićem vlasnik Tagliate. Riječ je doista o interesantnom ambijentu na neočekivanome mjestu, no koje je već sada iznimno popularno jer teško će se u glavnom gradu naći mjesto koje nudi ovoliko obilje prostora za svetkovine praktički bilo kakvog tipa. I unikatan jelovnik.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Priprema tatarskog bifteka. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Na teletinu smo se odlučili iz očitog razloga. Naučili smo da je to najzahvalnije meso prije svega jer je mlado i stoga u svakoj pripremi ispada odlično, a iza nje je i velika tradicija u ovim krajevima. Upravo poput teletine ispod peke – kažu nam u Tagliati dok razgovaramo na terasi restorana gledajući u jezero u kojem buja život, a pri obilasku su nas došle pozdraviti dvije kornjače. Sigurno veselje najmlađima! A njih je na vjenčanjima uvijek dosta.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Na vjenčanja koja ovdje možemo organizirati osobito smo ponosni. Jasno, često se traži onaj tradicionalni jelovnik s janjetinom ili odojkom, gulašem. U redu, ali nerijetko se uzimaju i naši kućni specijaliteti koji onda tvore kombinaciju kakvu ćete rijetko negdje drugdje pronaći. Prednost je što smo izdvojeni, imamo veliko parkiralište, a nerijetko se traži i vjenčanje na otvorenom. Slastice radimo s odabranim partnerima pri čemu inzistiramo da se pripreme već ujutro kako bismo im mogli održati svježinu do događaja. Rezanje torte najposebniji je događaj i tu nema prostora za pogrešku – kažu nam. Vremena se mijenjaju, s njima i običaji, vjenčanja nisu nikakva iznimka.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Tatarski biftek. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Jasno, imali smo i upita za posebnim koktel-barom ili gin tonic barom, normalno da to nije nikakav problem. Ali interesantno je kako
mladenci i prijatelji dođu sa svojim idejama, no kada se priključe roditelji, uvijek dođe do kompromisa pa se zadrži tradicija uz nešto modernoga, a nama je bitno da udovoljimo svima. Za sve ima mjesta jer imamo jedan od najvećih šatora za takve događaje u gradu – kaže nam.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Tagliati su proslave u sezoni redovite, svakog tjedna i vikenda, a prostore uzimaju i najveće tvrtke poput Crosca, Algebre ili Vertiva te nije rijetkost da se okupi 300-400 ljudi. Ekipa Tagliate redovito radi i catering. – Organizacija je kod velikih proslava bitna, unaprijed se sve određuje, od vremena posluživanja do samog jelovnika, jer ozbiljno ugostiteljstvo podrazumijeva da gost ne čeka.

Gdje ljudi najčešće griješe kad teletinu peku ispod peke, jedno legendarnih jela ovog podneblja? – Najčešće ljudi ne poznaju vlastiti
alat, svoju peku. I onda ne određuju temperaturu kako treba pa jelo ne ispada kako treba. Zatim, mesu se treba posvetiti, večer prije mora u pac u koji ne treba ništa osim soli, začina i nešto povrća. U peki meso mora biti uredno posloženo, a tekućine ne smije nikako biti previše. To je druga stvar u kojoj najčešće griješe. Kada je gotovo, meso i krumpir postupno se vade. Zbog toga što poštujemo pravila, kod nas je peka uvijek ista i ljudi joj se stalno vraćaju, a i redovita je zvijezda proslava koje priređujemo – objašnjeno nam je u Tagliati, ali ponuđeno nam je da probamo nešto drugo što je uhvatilo korijena i na velikim proslavama i u svakodnevnoj ponudi, a to je tartar od teletine koji poslužuju sa svježim uštipcima umjesto s uobičajenim prženim kruhom.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Kako su i naše kuharice s dugim iskustvom, tako im ni tradicijska jela poput uštipka nisu nešto strano. I bili smo u pravu, gostima je naš tartar, kojeg od uobičajene količine mesa od 220 grama ispadne zaista dosta, s uštipkom, malo maslaca i domaćim ljutim umakom, tko ga želi, dobro sjeo. Bilo da se radi o predjelima na nekoj proslavi ili kao gablec – kažu u Tagliati. Bili su sasvim u pravu, tartar je bio doista ukusan, lijepe teksture, a uštipci su zaista bili osvježenje. Ovo jelo ima našu preporuku. Pogotovo ako ga naručite s čašom uvijek odlične graševine Jakovac.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Priprema teleceg rebra. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače je vinska karta popunjena mahom provjereno kvalitetnim domaćim vinima, poput Plančićeva Plavca, Kozlovićeve Malvazije, nekoliko vina Jakovac uz spomenutu Graševinu, Josićev Cuvée. Ova doista plemenita lista dopunjuje se za svaki događaj po želji naručitelja, zajedno s uređenjem doista velikog prostora koji šator nudi. Baldahini, neizbježni plesni podij i bina, švedski stol ako se radi o velikom događaju, rasvjeta po želji, oblikuju se ovisno o događaju. Tagliata ima dovoljno prostora da ugosti i dvoje ili troje krstitke odjednom, a to radi osoblje koje je u restoranu i više godina.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Naravno da je to garancija kvalitete, s time da ovdje cijenimo i kada ljudi imaju i više kvaliteta, uz što znaju pravila svojeg temeljnog posla, a to je kvalitetan servis. Kod nas se gost ne brine ni o čemu, osim kako će u svojem događaju uživati. Vjenčanja su zato u nas uvijek najsretniji događaj – objašnjavaju nam u Tagliati. Ovo je jedno od, koliko znamo, samo dva mjesta u gradu na kojima ćete dobiti i kvalitetan teleći ćevap. – Tu smo se i mi iznenadili. Sami ih radimo, od telećeg vrata, dva puta mljevenog, odležanog jedan dan, i bez drugih začina osim s 1,8 posto soli. Često nas ljudi traže samo zalogaj uz vino, a onda ostanu pojesti još porciju. No ono na što smo posebno ponosni su rebra – kažu.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Telece rebro BBQ. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rebra su još jedan komad koji se u Zagrebu ustalio u ponudi, no ne sjećamo se da nam je netko ponudio teleća. U Tagliati su zaista odlična, spremljena sous vide i dovršena na roštilju, s klasičnim BBQ umakom, kojeg i dodatno dobijete, ali s prilogom – pečeni krumpir s vrhnjem i kajmakom, sa strane malo rikole i grapolo rajčice. Ne biste vjerovali, to košta samo 17 eura.

– Cijene su nam u skladu s time da se ne nalazimo u gradu, a te cijene prate i one za velike događaje. Nema potrebe da ih zasad korigiramo jer je događaja dosta. To je valjda znak i da su dosadašnji gosti bili zadovoljni, čak toliko da za neke catering radimo praktički na tjednoj bazi – kažu nam. Tagliata je mjesto koje potvrđuje da Zagreb uvijek ima nešto novo za reći kada se o ugostiteljstvu i gastronomiji radi, a ovdje to možete provjeriti u jednom od najoriginalnijih ambijenata.

21.08.2025., Zagreb - Interijer, eksterijer te ponuda hrane u Restoranu Tagliata na adresi Culinecka cesta 287. Domaci kruh. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 1

TP
The_Point
19:59 26.08.2025.

Mislim da opis restorana mora uključivati daleko više fotografija interijera. Ne umiremo svi od gladi pa nismo svi opsjednuti samo klopom. Nekima od nas važniji je ambijent i razina usluge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata