Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na dvije daske u zimsku zabavu

Koruška
Foto: Kärnten Werbung
1/8
PR
Autor
PR članak
07.12.2015.
u 07:30

Gotovo da se nigdje „užitak življenja“ ne može osjetiti kao u Koruškoj. Skijanje u najjužnijoj saveznoj pokrajini Austrije sinonim je za aktivni užitak i čistu radost življenja, za prostrane staze sa zajamčenim snijegom i snježne parkove uz terene za freeriding koji ostavljaju bez daha. Kulisa za to ne može biti bolja: planinski krajolik bogat raznolikostima s predivnim pogledima, idiličnim jezerima i blagom zimskom klimom s posebno velikim brojem sunčanih dana. Idealni su to uvjeti i za trenutke sreće izvan staza. Budući da se Koruška nalazi na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije, ovdje se osjeća južnjačka radost življenja kao i kulinarski utjecaj alpsko jadranske regije.

Bez obzira jeste li početnici, povratnici na skije ili pak znalci – tko želi skijati u Koruškoj, ovdje će doista doći na svoje. Za raznovrsnost pobrinut će se 31 skijališta u Koruškoj i Istočnom Tirolu i oko 800 kilometara sigurnih i odlično pripremljenih staza. Za nezaboravne doživljaje na snijegu pobrinut će se, ovisno o vašoj volji, raspoloženju i zahtjevima, visokoalpske staze usred moćnih tritisućnjaka te široke, udobne staze za obitelji ili staze za mogulsko skijanje kao i halfpipesi. Svakako imajte na umu i ovo: netaknute padine za ljubitelje dubokog snijega. Snijega ne manjka u Koruškoj – ukoliko pak nekada bude premalo oborina, onda će najmoderniji snježni topovi zajamčiti zasniježenost od studenog pa sve do proljeća. U izuzetnom skijalištu oko ledenjaka Mölltaler radi se ionako više od 300 dana u godini.

Odlučite li se za skijanje u Koruškoj, onda to ne znači samo da ćete imati široke i sigurne spustove – ovdje vas očekuju veliki i mali bonbončići: udobni liftovi sa grijanim sjedalicama, saune s infracrvenim svjetlom na skijaškim stazama, butler na stazi ili taksi u konjskim zapregama. Preporuka za one koji doista znaju uživati: skijanje na suncu uz tople proljetne sunčeve zrake.

U osobito povoljne skijaške karte, i to ne samo za obitelji, spada Topskipass Kärnten-Osttirol-Gold te mnoge regionalne skijaške karte i paket aranžmani s uključenim raznim atraktivnim pogodnostima. Kako se obiteljski budžet ne bi previše opteretio, tu su: obiteljski euro u Bad Kleinkirchheimu (skijanje za djecu do 12. godine po cijeni od jednog eura dnevno), Meterix na Weissenseeu („što niži to povoljnije“), „Nice surprice“ na Nassfeldu (djeca do 10. godine su uz određene uvjete pozvani na besplatno skijanje) ili karta snjegović u Heiligenblutu (djeca do 10. godine skijaju u pratnji svojih roditelja po cijeni od samo 2 eura dnevno).

Budući da je 2016. prijestupna godina, a 29. veljače izuzetan dan, neka od skijališta Koruške nude posebne uvjete – primjerice besplatno skijanje i besplatni wellness za one koji taj dan slave rođendan.

Ono što skijanje u Koruškoj pretvara u pravi doživljaj: mogućnost da u pratnji olimpijskog pobjednika Franza Klammera krenete u odabranim terminima na staze Bad Kleinkirchheima ili da sudjelujete u natjecanju Snowchallenge na Gerlitzenu gdje vas čekaju vrijedne nagrade, između ostaloga automobil. Nemojte zaboraviti najdužu skijašku utrku na svijetu: „Schlag das ASS“ na Nassfeldu, s 25,6 kilometara dugom dionicom i 6400 visinskih metara.

Ulaganja u budućnost
Dobar primjer da se u Koruškoj stalno ulaže u poboljšanje kvalitete skijališta je područje Turracher Höhe. U sljedeće tri godine ostvarit će se projekt „Schafalmbahn“, to znači: dodatni vlak i pet novih spustova. Dodatna ulaganja u infrastrukturu provedena su i na Nassfeldu i Gerlitzenu. U nekim skijalištima će se izgraditi novi udobni hoteli, tako primjerice novi Almhotel Nassfeld **** smješten izravno na stazi.

Skijanje uz jamstvo uspješnosti
Pohađajući tečajeve certificiranih koruških škola skijanja, svatko će zasigurno brzo svladati skijaške vještine. Stoga se i ove godine organiziraju tečajevi skijanja sa zajamčenim uspjehom. U tri dana početnici ovdje usvoje vještinu skijanja do razine da bez problema mogu svladati svaku plavu stazu. Jedinstvena cijena za djecu i odrasle je 129 eura, uključujući opremu za djecu i odrasle. Sve ovo vrijedi uz jamstvo da će vam se, u slučaju neuspjeha, vratiti novac. Gerlitzen, brdo podno Villacha označeno je žigom za kvalitetu „Welcome Beginners“. A tko ne može više čekati: U regiji Lieser-Maltatal postoji dječji kamp pod nazivom Windel-Wedel-Camp gdje djeca već od druge godine života mogu naučiti skijati.

Ponovno otkriti novu ljubav
Premda vještinu skijanja ne možete zaboraviti kad je jednom svladate, povratnici na skije koji su duže pauzirali znaju biti nesigurni. Stoga koruške škole skijanja i snowboardinga nude specijalne tečajeve za povratnike na skije u kojima educirani učitelji skijanja individualnim polaznicima ili malim grupama približavaju najnovije tehnike. Cilj je sigurno skijanje i snowboarding, s užitkom i uz puno zabave.

Freeriding i skijaške ture
Bavljenje skijanjem i snowboardingom moguće je i izvan označenih i pripremljenih skijaških staza. U posebne atraktivne terene za Freeriding ubraja se područje oko Großglocknera, na nadmorskoj visini do gotovo 3000 metra kao i Nassfeld, područje Ankogela i Goldecka. Na skijaškoj turi u Koruškoj doživjet ćete posebne trenutke sreće. Ponesite ruksak, skije s krznom („cucki”) i turne skije te krenite u gorje Hohe Tauern, Nockberge ili Lesachtal.

 

Više od skijanja
Što se još događa izvan staze? Dok zaljubljenici u planinsko skijanje vrijeme provode u gorju, ljubitelji skijaškog trčanja otkrivaju najljepše panoramske ture, a klizači na ledu zimski krajolik na potpuno zaleđenoj prirodnoj površini. Naime, Weissensee se smatra najvećom zaleđenom prirodnom površinom u Europi. Želite li napuniti baterije i priuštiti vašem srcu malo odmora, onda su zimske šetnje kroz zasniježeni krajolik ili vožnje konjskim zapregama pravi izbor za vas. U nezaboravne doživljaje svakako se ubraja „Zvjezdana noć“ u Heiligenblutu i pješačenje u krpljama po mjesečini na Dobratschu. Svakako valja izdvojiti i zimski wellness u termama, kupalištima i hotelskim kompleksima za wellness.

Kulinarstvo
Koruška se ističe i bogatstvom kulinarske ponude: U koruškoj alpsko-jadranskoj kuhinji svježe namirnice iz regije, drevne kuharske tradicije i nove interpretacije starih recepata stapaju se u ukusnu cjelinu. Kao što je to red za doista autentičnu kuhinju: ono što je oblikovalo ovu kuhinju su različite regije kao i mijena godišnjih doba. Obavezno biste trebali kušati koruške Käsnudle, Reindling, koruški Laxn, pancetu iz Gailtala ili pak rakiju od limbovine. Specijaliteti Koruške zimske kuhinje su primjerice Ritschert (varivo od ječma, graha i dimljenog mesa) ili specijaliteti s janjetinom (Glocknerlamm) ili govedinom (Nockalmrind).

Više informacija na www.koruska.info i info@kaernten.at

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?