Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Muškarci, oprezno: Marihuana može izazvati rak testisa

Iako je mnogi koriste u medicinske svrhe po preporuci liječnika, marihuana može štetno djelovati na organizam
11. rujna 2012. u 12:04 4 komentara 359 prikaza
joint-novi
Foto: Reuters/Pixsell

Rak testisa zahvaća muškarce od 15 do 45 godina, a muškarci koji konzumiraju kanabis imaju veći rizik od obolijevanja od te vrste raka, zaključila je nova studija.

Pušenjem se povećava rizik od razvijanja određenih podtipova raka testisa, poput tumora germinalnih stanica koji se može razviti u nešto mnogo gore.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji ispitivali su 163 muškarca koja su konzumirala marihuanu, a kojima je otkriven rak testisa, te podatke usporedili sa zdravim ispitanicima iste životne dobi. Zaključili su da je pušenje marihuane donijelo dvostruko veći rizik od nekih podtipova raka i to najčešće kod mlađih muškaraca, piše Daily Mail.

Isto je istraživanje otkrilo da su muškarci koji su konzumirali kokain smanjili rizik oboljenja od raka testisa jer se pretpostavlja da kokain ubija germinalne stanice koje proizvode spermije. Iako bi se ovo moglo shvatiti kao preporuka za konzumiranje kokaina, i tu postoji "kvaka". Konzumiranje kokaina drastično smanjuje plodnost.

Elipso

 • apropos:

  kakvo pranje mozga? Kokain je koristan, a marihuana izaziva rak?! Po zaključku "nove" studije, financirane od farmaceutske mafije. Ulje indijske konoplje liječi rak, bez nuspojava! Zato je treba kriminalizirati, a kokain reklamirati.

 • Avatar madcap
  madcap:

  Ajde ti budi pametan sad. Po ovom istraživanju marihuana povećava broj spermija i dakle plodnost te seksualnu aktivnost. Po jednom drugom istraživanju je smanjuje! Nadalje, koliko često su pušači marihuane imali seksualne odnose te praznili "višak" spermija u ovom istraživanju ... prikaži još! i postoji li korelacija s time? I, uopće, kako može biti štetno nešto što povećava spolnu želju kod muškarca i broj spermija??? To nema nikakve logike. Ili loše preneseno istraživanje u VL-u, ili fali još dosta bitnih odgovora u samom istraživanju.

 • Avatar madcap
  madcap:

  ....i, kad se već prenosi. U USA je zabranjeno istraživanje prirodne marihuane, pa se za istraživanja koristi tzv. sintetička marihuana ili sintetizirani THC ili tako nešto slično. A ta sintetička marihuana ima veze s prirodnom koliko i McDonald's burger s ... prikaži još! domaćom janjetinom.