Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Muškarci i žene više nisu potrebni za reprodukciju

Istraživači sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji otkrili su najbolji koktel kemikalija i vitamina koji potiče matične stanice da se pretvore u jajašca ili/i spermije.
29. listopada 2009. u 16:14 1 komentara 17 prikaza
beba
Foto: AFP

Na prvi pogled savršena pomoć u rješavanju neplodnosti, no za mnoge vjerojatno i razlog za zabrinutost, ako ne i potencijalni kraj kakav čovječanstvu najavljuju brojni SF scenariji. Naime, u laboratoriju su uspješno stvoreni ljudsko jajašce i spermiji.

Istraživači sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji otkrili su najbolji koktel kemikalija i vitamina koji potiče matične stanice da se pretvore u jajašca ili/i spermije. Spermiji su imali glavu i kratki rep i dovoljno su sazreli da oplode jajašce. I jajašca su bila u ranom stadiju, no razvijenija od bilo kojih do sada umjetno stvorenih.

Evidentno je kako bi ovo otkriće moglo biti rješenje za neplodnost i pomoć osobama koje su nakon liječenja raka postale neplodne da imaju djecu koja će biološki biti njihova. No, naravno, odmah su se potegla i brojna moralna i etička pitanja, među kojima i ono o mogućnosti da novi život u potpunosti nastane umjetnim putem, odnosno da muškarci i žene više nisu biti potrebni za stvaranje novog života.

Protivnici ovog istraživanja tvrde kako se ne bismo smjeli miješati u sami začetak života te upozoravanju kako bi tako nešto moglo dovesti do uništenja odnosa među članovima obitelji.

Američka vlada financijski je poduprla i istraživanje koje nudi stvaranje "čudotvorne tablete" koja bi odgodila, ako ne i spriječila menopauzu čime bi se omogućilo ženama da odgode odluku o rođenju djeteta.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • romictea:

    A govorili su da ce to vrijeme doci jos tamo pedesetih godina proslog stoljeca da za praviti dijecu u moderno doba vise nece trebati muskoga, a susjeda baka Mara (+70 god.) se pobunila i rekla je bolji je ovaj stari nacin.