Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snalažljivost

Muškarci bolje čitaju kartu, ali žene lakše nalaze put

karta hrvatske
Hrvoje Jelavić
03.05.2010.
u 13:00

Muškarci su bolji lovci, ali žene lakše nalaze plodove, kažu stručnjaci koji tvrde da žene lakše nalaze put.

Iako muškarci često optužuju žene da se ne snalaze dobro u prostoru, uglavnom zato što ne znaju čitati karte jednako dobro kao muškarci, žene u biti bolje pamte rute kretanja. Pokazalo je to novo istraživanje provedeno na Nacionalnom autonomnom sveučilištu u Meksiku. Dakle, iako će muškarci točnije pročitati kartu, žene će lakše zapamtiti put kojim su prije prolazile, i to uglavnom zbog različitih objekata koji se nalaze na tom putu.

Tijekom istraživanja muškarci i žene išli su u šumu skupljati gljive, a imali su na sebi uređaje pomoću kojih ih je satelit mogao pozicionirati te monitore rada srca.
Ispostavilo se da su se muškarci i žene vratili s otprilike jednakom količinom gljiva, ali su žene potrošile manje energije, jer su znale kojim putem trebaju ići.

Muškarci su se penjali više, odlazili dalje te su koristili 70 posto energije više nego žene. Žene su, pak, češće stajale, ali se činilo kao da znaju točno kamo idu. One su češće pamtile rute kojima su prošle zbog različitih obilježja na stazama.

- Nova saznanja pokazuju da se žene bolje snalaze te lakše usvajaju strategije traganja prikladne prikupljanju plodova nego muškarci - kaže Luis Pacheco-Cobos, koji je predvodio istraživanje.

Znanstvenici upozoravaju da isto vrijedi i prilikom kupnje povrća u dućanima.

- Žene razviju određenu intuiciju pa donose bolje odluke. Muškarci od toga naprave strku i najosnovnije zadatke pretvore u vrlo zamršene. Oni su skloniji kompliciranju - kaže Frank Furedi, profesor sociologije na Sveučilištu Kent.

Sve u svemu, čini se da je i dalje jednako kao i kad smo svi skupa živjeli u špiljama - muškarcima bolje ide lov za živim stvorenjima, dok su žene bolje u prikupljanju plodova. Upravo zbog te osobine da lakše prepoznaju gdje se neki predmet nalazi, žene se bolje snalaze kad moraju pronaći put, iako ne znaju čitati kartu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije