Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lazarov sindrom

Muškarca (66) proglasili mrtvim, a nakon 10 minuta je oživio: Liječnici otkrili koliko je česta ovakva pojava

Shutterstock
01.04.2021.
u 11:30

Ovakav fenomen naziva se Lazarov sindrom prema čudu u Novom zavjetu kada Isus četiri dana nakon Lazarove smrti uskrisuje ga iz Betanije

Iako se ovo dogodilo još 2001., nedavno su stručnjaci podsjetili na slučaj jednim izvješćem. Nakon što se dogodio zastoj srca uzrokovan curenjem aneurizme trbušne aorte, odnosno puknućem glavne krvne žile u trbuhu, 66-godišnjak hitno je prebačen u bolnicu, gdje su ga pokušavali reanimirati 17 minuta, nažalost neuspješno.

Liječnici su ga proglasili mrtvim, ali samo 10 minuta nakon toga dogodilo se potpuno čudo – čovjek je oživio. Srce je ponovno počelo kucati, a to je primijetio kirurg koji je baš u tom trenutku podučavao studente o smrti pacijenta, piše IFL Science.

Iako je ovako nešto jako rijetko, postoje zapisi slučajeva ljudi koji su umrli, a samo nekoliko trenutaka nakon toga oživjeli. Ova pojava naziva se Lazarov sindrom prema čudu u Novom zavjetu kada Isus četiri dana nakon Lazarove smrti uskrisuje ga iz Betanije. Poznat je još i kao autoresuscitacija – srce pacijenta stane iako su se isprobale sve metode oživljavanja, a onda se spontano pokrene cirkulacija i njegovo kucanje.

Psiholozi objašnjavaju kako molitva utječe na pojedinca:

Prošle godine provelo se istraživanje o ovom fenomenu, a zapisi od 1982. do 2018. godine pokazali su da se ovo dogodilo kod 65 osoba, a 18 od njih poslije se potpuno oporavilo.

Američki zakon definira smrt kao nepovratni prestanak cirkulatornih i respiratornih funkcija ili nepovratni prestanak svih funkcija mozga, ali početkom ove godine neka istraživanja su rekla kako bi tu definiciju možda trebalo mijenjati. Smrt nije nužno trenutačni prestanak svih tjelesnih funkcija, već relativno usporen i lutajući proces jer su znanstvenici otkrili da se srce često može zaustaviti, pa ponovno pokrenuti i do nekoliko puta dok se potpuno ne zaustavi.

'Pao sam u nesvijest, liječnici su rekli da izgleda kao klinička smrt'

1/1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije