Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODNO I UČINKOVITO

Muče vas komarci? Riješite ih se jednostavno uz pomoć – eteričnih ulja!

Shutterstock
08.08.2022.
u 10:31

Ako ne želite kupovati skupe i potencijalno štetne proizvode pune kemikalija, isprobajte ova eterična ulja

Komarci su vrlo dosadni kukci s kojima se najviše mučimo ljeti kada je sezona komaraca na vrhuncu. Kako biste ih držali podalje, vjerojatno trošite pravo malo bogatstvo na industrijske proizvode koji mogu sadržavati i neke štetne sastojke. No, stručnjaci iz Your Overseas Home otkrili su kako se možete riješiti komaraca koristeći eterična ulja, piše Express

Ubodi komaraca, čišćenje... Jeste li znali da pastu za zube možete koristiti i za ove genijalne stvari?

1/12

Ulje limunskog eukaliptusa 
Ovo ulje jedan je od poznatijih prirodnih repelenata koji se koristi već dugo vremena. Možete jednostavno pomiješati jedan dio ulja limunskog eukaliptusa s 10 kapi ulja suncokreta. Ulje limunskog eukaliptusa može se pomiješati i s vodom, odnosno potrebno je uliti ga u zdjelicu i dodati 5 do 10 kapi vode. Može se dodati i čajna svjećica koja će plutati u vodi kako bi izgledala ljepše. Alternativno, mješavina se također može staviti u praznu bocu s raspršivačem za korištenje u kući, vrtu ili čak na koži.

Ulje cimeta
Kako kažu stručnjaci, ulje cimeta pokazalo se kao pesticid izvrsnog mirisa te ekološki prihvatljiv, a čak ima i sposobnost ubijanja ličinki komaraca. Samo dodajte nekoliko kapi ulja cimeta u malu posudu s vodom i stavite je na zahvaćena područja.

Ulje citronele
Citronela je uobičajeno prirodno eterično ulje koje se dobiva iz lišća i stabljike Cimbopogona te dokazano djeluje kao repelent i zaštita od komaraca. Komarci navodno mrze miris, pa se citronela koristi u raznim proizvodima poput svijeća, narukvica i sprejeva. Citronela se može posaditi i u vrtu kako bi se postigao isti učinak. 

Ulje čajevca 
Poznato je po svojim antiseptičkim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima, ali istraživanja pokazuju da bi ono moglo biti učinkovit repelent za insekte, jer njegova intenzivna aroma drži podalje kukce poput komaraca. 

Ulje lavande 
Lavanda možda ima umirujuće djelovanje na ljude, ali ne i na insekte. Ovo eterično ulje sadrži kemijski spoj linalool koji dokazano odbija komarce. Uz to, idealna je i za liječenje uboda insekata radi svojeg umirujućeg i antiseptičkog djelovanja.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika! 

Komentara 1

IN
invazijaleptira
12:17 08.08.2022.

Bas cu isprobati, ako ne uspe moracu da zovem eko end da mi urade dezinskekciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije