Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Moje dijete želi mačku za kućnog ljubimca. Je li to 'pametno'?

Dobro socijalizirane mačke znaju se ponašati prema djeci, no važno je također djetetu objasniti koja vrsta maženja i dodira mačkama odgovara.
04. ožujka 2014. u 10:57 2 komentara 956 prikaza
mačka
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

PITANJE: Imam sina od pet godina koji želi mačku. Je li to pravo vrijeme za nabavu kućnog ljubimca, može li se mačka ponašati pažljivo prema tako malom djetetu, odnosno dijete prema njoj?

(Marko, Velika Gorica)

ODGOVOR: Dobro socijalizirane mačke znaju se ponašati prema djeci, no važno je također djetetu objasniti koja vrsta maženja i dodira mačkama odgovara.

Ljudi su skloni nabaviti mačiće za djecu, ali to nije dobar izbor. Maleni mačići (do 8 mjeseci) tek uče kako se ponašati prema ljudima, rastu im zubi, zbog čega grickaju, nisu svjesni opasnosti svojih nokata i jako su zaigrani te sve hvataju. Najbolji je izbor odrasla mačka, ali ne jako stara (više od 10 godina). Morate naučiti dijete da mačku mazi onoliko koliko to mačka dopušta, a kada mačka odluči otići, da je ne lovi i ne zadržava prisilno uza se.

Mački trebate prirediti mjesto u kući gdje se može skriti ako ne želi kontakt s djetetom, najviše vole povišene površine, poput polica. Kada dijete dodiruje mačku, vi ga morate nadgledati. Učite dijete na koji način smije dodirivati mačku: ne smije mačku udarati po glavi, natezati je za uši, rep ili genitalije.

mačka | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nagrađujte mačku kada se ponaša mirno i staloženo bez obzira na dječje ponašanje (npr. krikove zbog veselja).

Nikada mačku nemojte kažnjavati u prisutnosti djeteta ili dječjim stvarima (npr. igračkama). U protivnom, mačka bi mogla kaznu povezati s djetetom. Obratite pozornost na to gdje ćete staviti mačji zahod: mačka mora imati mira kada koristi zahod, a dijete se ne bi trebalo igrati pijeskom iz mačjeg zahoda.

Imajte uvijek na umu da ste vi jedina odrasla osoba u kući i da je izgradnja kvalitetnog odnosa djeteta i mačke potpuno vaša odgovornost.

>>Kućni ljubimac: Dječjim molbama teško je odoljeti

Imate pravo 
na savjet

Pozivamo vas, imate li pitanje ili problem, javite se na: 
panorama@vecernji.net ili na besplatni broj 0800/8585

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • james49:

    Djeca (do 15 godina) nisu u stanju znati da li žele kućnog ljubimca. Kućni ljubimac bi im u prvom momentu možda nadoknadio roditeljsku ljubav, ali u kratkom vremenu bi se pokazalo da to kućni ljubimac nije u stanju. Želja za ... prikaži još!a kućnim ljubimcem mora biti rezultat empatije prema slabijima a ne potreba za roditeljskom ljubavi.

  • carla9891:

    ja smatram da je u redu djetetu nabaviti kučnog ljubimca . djete će se naučiti samostalnosti . mačke su najbolja okolina za djecu .