Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je znati

Mogu li psi jesti led tijekom velikih vrućina da se rashlade? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
23.07.2021.
u 16:24

Uvijek je važno psu dati odgovarajuću kocku leda kako ne bi bila premala i dovela do opasnosti od gušenja.

Ljeto je vrijeme visokih temperatura i velikih vrućina, a našim kućnim ljubimcima ponekad je teže nego nama. Mnogi vlasnici pitaju se kako im pomoći i olakšati borbu s vrućinama, a jedan način podijelio je mišljenja.

Kako piše LADBible, na internetu se pojavljuju videozapisi koji sugeriraju da pseći prednji hipotalamus, odnosno dio mozga, pokreće nagli porast tjelesne temperature kada žvače kocku leda. Drugi videozapisi tvrde da kocke leda mogu uzrokovati nadutost.

Iako je većina ovih videozapisa u optjecaju već godinama, nekoliko vodećih veterinara i dobrotvornih udruga za životinje brzo ih je kritiziralo i uvjerilo vlasnike kućnih ljubimaca da psima kockica ili dvije leda ne nanosi nikakvu štetu.

Psi stradavaju od zmija najčešće zbog svoje radoznalosti:

1/4

Dave Leicester, voditelj zdravstva u tvrtki Vets Now, rekao je: - Objava na Facebooku o povezanosti hipotalamusa i leda koja dovodi do umiranja pasa je pseudoznanost. To nije potkrijepljeno nikakvim kliničkim ili znanstvenim dokazima. Objava je prikladno razotkrivena prije nekoliko godina na stranicama za provjeru činjenica. -

Također dodaje da postoji nekoliko dobrih načina da pomognete svojem psu da se ohladi, poput dodavanje kockica leda u njegovu vodu, zamrzavanje zdjelice s vodom prije nego što u nju stavite vodu ili zamrzavanje njegove omiljene igračke za žvakanje.

No, upozorava kako treba voditi računa o jednoj bitnoj stvari - veličini leda. Važno je da kocka leda bude dovoljno velika kako je pas ne bi mogao progutati i ugušiti se na nju, ali i ne smije se davati psima koji pokazuju znakove toplinskog udara, poput ubrzanog disanja i povećanog slinjenja.

Časna sestra (55) oduševljava mladolikim izgledom: "To je zato jer nemaš muškarca u životu"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije