Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Moći ćemo popraviti oštećeni gen u mozgu i izliječiti teške bolesti

Znanstvenici su novom metodom uspjeli vratiti vid mišu koji je bio slijep zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi
18. studenoga 2016. u 08:17 2 komentara 726 prikaza
mozak
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Međunarodni tim znanstvenika iz desetak država svijeta otkrio je nov način mijenjanja ljudskog DNK, zahvaljujući kojem će biti moguće popraviti oštećene gene u mozgu, izliječiti neke neizlječive bolesti, pa čak i produljiti ljudski život, piše britanski Independent prenoseći znanstveni rad objavljen u časopisu Nature.

Znanstvenici su svoje otkriće opisali kao “sveti gral genetike” nakon što su novom metodom uspjeli vratiti vid miševima koji su bili slijepi zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi. U prijašnjim istraživanjima nije bilo moguće promijeniti DNK u tkivu oka, mozga, srca ili jetre. Stanice se u većini tkiva odrasle osobe ne dijele, što znanstvenicima znatno otežava uvođenje promjena u okviru DNK. Sada je pak skupina znanstvenika predvođena profesorom Juanom Carlosom Izpisuaom Belmonteom s američkog instituta Salk uspjela modificirati DNK u sklopu nedjeljivih stanica.

Tehnika, poznata kao HITI, temelji se na CRISPR tehnici. CRISPR tehnika koristi se poput neke vrste molekularnih škara, uz pomoć kojih je moguće rezati i mijenjati ljudski genom.

– Sposobnost korištenja HITI tehnike radi ciljanog transgenog umetanja u postmitotičke neurone in vivo bez presedana je i omogućit će velik napredak u području osnovnih i istraživanja u vezi s translacijskom neurologijom – navode znanstvenici.

>>Otkriven nov način liječenja Alzheimerove bolesti koja pogađa 47 milijuna ljudi

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Nemanadimak:

    samo za one kojo ce imati novaca platiti takav zahvat. nazalost ovo nije za obicne gradjane za koje ipak ostaje samo trovanje jeftinim lijekovima!

  • hlibit:

    ...kad?..2543.?