Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveti gral genetike

Moći ćemo popraviti oštećeni gen u mozgu i izliječiti teške bolesti

mozak
Foto: Shutterstock
1/3
18.11.2016.
u 08:17

Znanstvenici su novom metodom uspjeli vratiti vid mišu koji je bio slijep zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi

Međunarodni tim znanstvenika iz desetak država svijeta otkrio je nov način mijenjanja ljudskog DNK, zahvaljujući kojem će biti moguće popraviti oštećene gene u mozgu, izliječiti neke neizlječive bolesti, pa čak i produljiti ljudski život, piše britanski Independent prenoseći znanstveni rad objavljen u časopisu Nature.

Znanstvenici su svoje otkriće opisali kao “sveti gral genetike” nakon što su novom metodom uspjeli vratiti vid miševima koji su bili slijepi zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi. U prijašnjim istraživanjima nije bilo moguće promijeniti DNK u tkivu oka, mozga, srca ili jetre. Stanice se u većini tkiva odrasle osobe ne dijele, što znanstvenicima znatno otežava uvođenje promjena u okviru DNK. Sada je pak skupina znanstvenika predvođena profesorom Juanom Carlosom Izpisuaom Belmonteom s američkog instituta Salk uspjela modificirati DNK u sklopu nedjeljivih stanica.

Tehnika, poznata kao HITI, temelji se na CRISPR tehnici. CRISPR tehnika koristi se poput neke vrste molekularnih škara, uz pomoć kojih je moguće rezati i mijenjati ljudski genom.

– Sposobnost korištenja HITI tehnike radi ciljanog transgenog umetanja u postmitotičke neurone in vivo bez presedana je i omogućit će velik napredak u području osnovnih i istraživanja u vezi s translacijskom neurologijom – navode znanstvenici.

>>Otkriven nov način liječenja Alzheimerove bolesti koja pogađa 47 milijuna ljudi

Komentara 2

NE
Nemanadimak
11:02 18.11.2016.

samo za one kojo ce imati novaca platiti takav zahvat. nazalost ovo nije za obicne gradjane za koje ipak ostaje samo trovanje jeftinim lijekovima!

HL
hlibit
15:39 18.11.2016.

...kad?..2543.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije