Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genskom injekcijom u mozak

Otkriven nov način liječenja Alzheimerove bolesti koja pogađa 47 milijuna ljudi

A syringe injecting medication into a brain.
Foto: Thinkstock
13.10.2016.
u 11:35

Znanstvenici Imperial Collegea London potvrdili su da je riječ o važnom koraku prema suzbijanju i kontroli ove opake bolesti

Računa se kako danas od Alzheimerove bolesti u svijetu boluje 47 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da liječenje ljudi pogođenih tom opakom bolešću svijet stoji 818 milijardi dolara. Kao što znamo, glavni su simptomi ove bolesti poremećaji spoznajnih funkcija, od kojih je najvažniji gubitak pamćenja. Napori za savladavanje ove najgore forme demencije stalni su, pa je tako globalne medije obišla vijest o inovativnoj terapiji kojom bi se razvoj bolesti zaustavio praktično trenutno.

Ekipa znanstvenika s Imperial College London objavila je rad u kojem tvrde kako su pronašli način sprečavanja stvaranja amiloidnih naslaga koji su jedan od glavnih uzročnika Alzheimerove bolesti.

Ključno otkriće

Prije četiri godine otkriveno je kako gen PCG1-alfa sprečava nastajanje tih štetnih naslaga na način da onemogućuje stvaranje beta amiloidnih peptida koji ih čine. Sada su znanstvenici s Imperial Collegea London istraživanjem došli do spoznaja da je moguće gen koji onemogućuje nakupljanje tog štetnog peptida dostaviti izravno u mozak.

Istraživanje su znanstvenici s tog engleskog sveučilišta proveli na genetski modificiranim miševima kod kojih je izazvana povećana proizvodnja beta amiloidnih peptida. Putem lentivirusa, bezopasnog modificiranog virusa koji može unijeti genetski materijal u druge stanice, unijeli su koristan gen u Alzheimerom pogođene dijelove mozga miševa. Tako su miševi s ranom fazom Alzheimerove bolesti podvrgnuti terapiji koja je postigla da se amiloidne naslage uopće ne pojave te su četiri mjeseca nakon terapije pamtili podjednako dobro kao sasvim zdravi miševi.

Dva uspješna testiranja

Na miševima su napravljena dva testiranja. U jednom je testiranju tretiranim miševima u kaveze postavljen novi predmet, a u drugom je predmet koji je u kavezu bio prije terapije pomaknut. Ako bi terapija bila uspješna, u oba slučaja bi miševi trebali provoditi više vremena razgledajući te predmete. To su doista i učinili, čime je koncept takvog liječenja dokazan.

Jasno, treba naglasiti kako je pokus na miševima tek dokaz da je ovakav koncept liječenja ispravan, odnosno da ima potencijal u sprečavanju Alzheimerove bolesti. Naglasak je, navodi se, na riječi “potencijal” jer tek treba provesti istraživanje koncepta na ljudima. Ako se on pokaže djelotvornim i na čovjeku, ostaje još i razvijanje djelotvornih terapija. U svakom slučaju, drži se, riječ je o važnom koraku prema suzbijanju i kontroli bolesti, od koje bi 2050. godine u svijetu mogao bolovati 131 milijun ljudi. 

>>3 mini-testa kojima možete istog trena provjeriti svoje zdravlje

>>Važni životni događaji tijekom sna ostaju u dugotrajnijem sjećanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije