Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da na koži ostane 'vernix caseosa'

Mlada mama četvero djece: 'Svoju djecu ne kupam ni ne brišem dok ne navrše mjesec dana!'

TikTok/@leylaniramos14
19.05.2022.
u 11:30

Kožu novorođenčeta pokriva bjelkastia sol 'vernix caseosa' koja ju štiti prilikom prolaska kroz porođajni kanal ali i nakon poroda kad čuva toplinu kože, vlaži ju, obnavlja i čuva od iritacija i bakterija

Mama četvero djece Shahnta kaže da je s prvo troje pogriješila jer je dopustila da ih sestre u rodilištu okupaju odnosno obrišu, no sa svojom je četvrtom po redu bebom, sinčićem Ozzyjem, zauzela kaže čvrsti stav da ga do navršenih mjesec dana života voda ne smije dotaknuti.

I premda se većina beba prvi put opere još u bolnici, Shahnta smatra da im to šteti pa je u rodilišu budno pazila da netko slučajno Ozzyja ne prebriše mokrom spužvom, a kamoli okupa, zbog čega se, priznaje, često svađala sa sestrama porodništva.

Što majke najviše žele dobiti za poklon? Možda ćete se iznenaditi

1/6

Razlog za takvu, po nekima drastičnu odluku ove mame, je takozvani 'sirasti mraz' ili vernix caseosa, bjelkasta sol koja se počinje stvarati u 18 tjednu trudnoće i izlučuju je žlijezde lojnice fetusa. U posljednjem tromjesečju trudnoće ona poput bjelkastog premaza prekriva cijelu maminu kožu, a kasnije je vidljiva i na koži novorođenčeta, ako je rođeno u terminu.

Taj bjelkasti namaz štiti kožu tek rođene bebe i čuva je prilikom prolaska kroz porođajni kanal, a nakon poroda služi očuvanju topline kože, vlaži, obnavlja, čuva od iritacije, a ima i antibakterijsko djelovanje.

@hoareboys Reply to @leylaniramos14 ♬ original sound - Shahnta Hoare

U svom je viralnom TikTok videu Shahnta objasnila da su joj prvo dijete Jaxona okupali u bolnici jer se ona, kaže, još nije znala postaviti i zauzeti za ono što želi. Nakon njega je rodila blizance koje su sestre također ručnikom obrisale i tako s njih skinuli veći dio bjelkaste tvari, pa sada s četvrtim djetetom ne želi ponavljati iste pogreške.

- Na njemu je dio prirodno otpao, a ostalo je tu - rekla je i prisjetila se kako je odmah nakon poroda Ozzy namaza imao u naborima vrata, ušima, prstima i oko nožnih prstiju.

Zna, kaže, da bi to nekima moglo biti odvratno ali kad je dijete tvoje, to nije važno. 

Inače, zadnjih se godina proučavanjem sirastog maza i njegove protektivne uloge i uloge u razvitku hidrolipidnog sloja kože došlo do brojnih spoznaja u njezi kože i njenom očuvanju pa i iz HNS-a potvrđuju da je ispravnije novorođenče ne kupati odmah nakon poroda, već samo nježno obrisati kožu.

Oni ipak kupanje odgađaju samo za dan, dva, a takva je praksa u većini zapadnih zemalja.

- Vernix caseosa je kao prirodna hidratantna krema koja u prvih nekoliko dana života štiti i od infekcija - stoji na web stranici HNS-a. "Najbolje je zato barem prvi mjesec bebu kupati običnom vodom, bez ikakvog sapuna", prenosi The Sun.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:38 23.05.2022.

Koju ova ima dijagnozu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije