Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Milijun putnika došlo je kruzerima, najmanje ih ide na sjeverni Jadran

Najviše putovanja, njih 174, ostvarili su kruzeri pod zastavom Bahama, 174, a slijede kruzeri pod zastavom Malte, njih 165, a potom Paname, 109. Ukupno su u hrvatski Jadran lani uplovili kruzeri pod zastavama 12 zemalja.
18. veljače 2019. u 07:09 2 komentara 355 prikaza
kruzer
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U hrvatskom teritorijalnom moru u 2018. godini 75 stranih brodova ostvarilo je 693 kružna putovanja, samo dva više nego u 2017., dok je njima došlo 9,1 više putnika ili njih nešto više od milijun, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

VEDRAN BAĐUN VEDRAN BAĐUN 'Preživio sam malariju i susret s lavom, plivao sam s krokodilima i oženio se u Kolumbiji'

Strani brodovi-kruzeri i putnici koji su njima došli u Hrvatskoj su prošle godine ukupno boravili 1.421 dan ili 85 dana manje nego u 2017., a kruzera je, po nedavno objavljenim podacima DZS-a, bilo 8,5 posto manje nego u 2017.

Najviše putovanja, njih 174, ostvarili su kruzeri pod zastavom Bahama, 174, a slijede kruzeri pod zastavom Malte, njih 165, a potom Paname, 109. Ukupno su u hrvatski Jadran lani uplovili kruzeri pod zastavama 12 zemalja. 

Promatrano po mjesecima, lani je pad dolazaka kruzera u odnosu na iste mjesece 2017. bio zabilježen u ožujku, travnju, srpnju, rujnu i listopadu.

Kabinsko osoblje Strogi uvjeti Život kabinskog osoblja: Ne smiju imati ni prištiće na licu!

U siječnju i studenom je tih putovanja bilo isto kao i u istim mjesecima 2017., dok su porasti zabilježeni u veljači, svibnju, lipnju, kolovozu i prosincu.

Uobičajeno, najviše je putovanja stranih kruzera lani bilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 55,4 posto od ukupnog broja, a luka Dubrovnik je imala i najviše posjeta stranih brodova na kružnim putovanjima, 514.

Slijede ih Splitsko-dalmatinska županija i luika Split, te Zadarska županija i Zadar, a najmanje su dolazili u Istru, Šibensko-kninsku i Primorsko-goransku županiju.

Indijski par nisu rastrošni Siromašni 70-godišnji par putuje svijetom i otkriva kako im to ide za rukom

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Parizer:

    Nikakva korist od njih,sve imaju na brodu,samo naprave guzvu kad se iskrcaju a nista ne trose..doduse koliko nasi Dubrovcani naplacuju sve zivo nisu ni ludi

  • serđo12:

    Dobro je da ne dolaze na sjeverni Jadran jer od njih nema nikakve koristi! Samo piju vodu i prljaju,a hranu imaju na brodu! Ne znamo im mi uzet novce !