Ndavno otvoren u Velikom Polju, restoran Orient predstavlja istinski gastronomski raj koji svojim gostima nudi daleko više od hrane. Kako kaže vlasnik i glavni kuhar Alen Nanić, Orient nije samo restoran nego i filozofija života, kulturološki susret, spoj različitih tradicija i vremena, gdje istok i zapad, prošlost i budućnost, ljubav prema hrani i gostoljubivost čine jedinstveno iskustvo. Ime Orient nosi snažnu simboliku koja reflektira bogatstvo i sofisticiranost kuhinje koja spaja najbolje od oba svijeta – orijentalnu mistiku i luksuz te prijatnu domaću tradiciju.
– Iako naša kuhinja nije strogo orijentalna, naziv simbolizira toplinu, gostoprimstvo i bogatstvo okusa koje pružamo svakom gostu koji kroči kroz naša vrata – ističe Nanić dodajući da je Orient mjesto u kojem se svaki gost može osjećati posebno, gotovo kao Sulejman Veličanstveni, uživajući u atmosferi koja spaja najbolje od dva svijeta.
– Želimo da naši gosti osjete luksuz i bogatstvo koje je karakteriziralo Sulejmanovu vladavinu, da se osjećaju kao plemići na večeri u jednom od najpoznatijih dvorova svijeta. Želimo da svaki zalogaj bude prilika da osjete povijest, sofisticiranost i harmoniju kultura, baš kao što je to bio slučaj u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog – govori Nanić.
Impozantan interijer restorana Orient zaista odaje dojam kao da sjedite u kakvom dvorcu jer impresionira bogatstvom detalja – prostrani hodnici ukrašeni su zlatnim ornamentima, tu su i raskošni lusteri te zidovi s osmanskim mozaicima i kaligrafijom, a fontana i cvijeće pružaju mir i eleganciju dostojnu carskog dvora. Restoran Orient počeo je svoju priču prije više od deset godina kada je počelo samo uređenje prostora, ali njegova povijest seže mnogo dublje.
Alen Nanić, koji je odrastao u obitelji u kojoj je hrana bila središnji element obiteljskih okupljanja, već je tada oblikovao svoje prve kulinarske snove. Mirisi domaće kuhinje, ljubav prema svježim i prirodnim namirnicama, obiteljski obroci u kojima je svaki zalogaj bio više od običnog jela, bili su temeljni momenti koji su oblikovali njegovu strast prema kuhanju.
– Okusi koji su odražavali ljubav prema prirodnim, svježim namirnicama, obiteljski obroci u kojima je svaki zalogaj bio prilika za razgovor, smijeh i zajedništvo, usadili su mi duboko poštovanje prema tradiciji, ali i ljubav prema obiteljskoj kuhinji – prisjeća se Nanić.
S godinama je ta strast postala temelj njegove misije. Nakon što je stekao iskustvo u najboljim restoranima diljem Hrvatske i školama, odlučio je otvoriti svoj restoran, s ciljem spajanja nasljeđa i inovacije, povijesti i modernog pristupa. – Želja nam je stvoriti prostor u kojem povijest kuhinje susreće suvremene tehnike, gdje je svaki zalogaj prilika da naša priča postane vaša priča – objašnjava Nanić.
Restoran Orient ponosi se kulinarskom ponudom koja spaja domaće, tradicionalne okuse s modernim pristupima. Svaki detalj restorana pažljivo je osmišljen kako bi stvorio ugodnu atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje. – Ne samo prostor, koji je zamišljen kao oaza mira i elegancije, nego i naš jelovnik, gdje svaki tanjur priča svoju priču. Naša kuhinja odiše toplinom domaće, tradicionalne hrane, ali u svakom jelu prisutna je i suvremenost koja donosi nešto novo i uzbudljivo za nepce – kaže Nanić. Jela koja
se služe nisu samo kombinacija sastojaka, već su prava gastronomska umjetnost koja čini svaki obrok nezaboravnim iskustvom.
– Naši jelovnici pažljivo su osmišljeni kako bi zadovoljili i najzahtjevnija nepca, kombinirajući autentične okuse s modernim kulinarskim tehnikama. Svaki sastojak, od svježih namirnica do savršenih začina, pomno je odabran kako bi stvorio jedinstveni doživljaj za vaše nepce. Restoran nudi širok spektar specijaliteta, uključujući mesne, riblje i vegetarijanske opcije, uz raznovrsne deserte koji su prava poslastica za ljubitelje slatkog. Rižoto dolazi u raznim varijantama, a najpoznatiji su bijeli i crni. Bijeli rižoto klasičan je i kremast, priprema se s temeljcem, maslacem, parmezanom i često vinom, uz dodatke poput gljiva, morskih plodova, povrća ili mesa. Blagog je okusa i idealan za razne kombinacije.
Crni rižoto, specijalitet mediteranske kuhinje, posebno Dalmacije, priprema se sa sipinom tintom koja mu daje intenzivnu morsku aromu i bogatu tamnu boju, često obogaćen češnjakom, vinom i maslinovim uljem. Posebno sam ponosan na našu salatu od hobotnice koju svi hvale. Kada je riječ o mesu, svaki komad pažljivo je biran iz najboljih izvora, iz lokalnih farmi. Riba se svakodnevno dostavlja kako bi na ta- njur stigla svježa i besprijekorna. Naša filozofija je očuvanje prirodnih okusa pripremom koja poštuje tradiciju, ali i uvodi inovacije koje iznenađuju i oduševljavaju – govori Nanić ističući kako jedan od najvažnijih dijelova njihove ponude čine specijaliteti s roštilja, na kojem se svaki odrezak, filet i komad ribe pripremaju s iznimnom pažnjom.
– Moram tu istaknuti i našu Orient pljeskavicu pljeskavica punjena s kajmakom i suhom junetinom, koja također dobiva pohvale. Naši kuhari koriste samo najfinije začine i tehnike kako bi svaki zalogaj bio savršenstvo. Od sočnih mesnih odrezaka do delikatno pripremljene ribe, svako jelo priča priču o strasti prema gastronomiji. Naša kuhinja je mjesto gdje se ljubav prema roštilju i savršenstvu susreće s autentičnošću i inovativnošću. Naša vinska kolekcija predstavlja poseban doživljaj za ljubitelje vina. Uz pažljivo odabrane boce iz najboljih vinograda diljem Hrvatske i regije te ponešto iz svijeta, nudimo vina koja savršeno prate svaki obrok. Naši sommelieri rado će vam preporučiti idealno vino koje će dodatno istaknuti bogatstvo okusa naših jela. Vina koja nudimo nisu samo piće, već produžetak filozofije restorana – sinergija okusa, tradicije i inovacije – govori Nanić.
– Osim hrane i pića, restoran Orient posvećen je i umjetnosti gostoprim- stva. Svaki detalj, od atmosfere prostora do pažnje koju posvećujemo svakom gostu, dio je iskustva koje želimo ponuditi. Orient nije samo mjesto za objedovanje nego i oaza u kojoj svaki trenutak postaje nezaboravan, mjesto na kojem se gosti osjećaju kao kod kuće, poštovani i cijenjeni. Svi naši gosti dolaze u restoran kao posebni i svaki njihov posjet prilika je za stvaranje novog nezaboravnog iskustva – napominje Nanić ističući kako osim hrane imaju i svoj Orient desert, posebno ističući tiramisu, sasvim drukčiji od klasičnog i jednostavno se topi u ustima.
– U poslu mi uvelike pomaže moja sestra Ema, koja je zadužena za deserte. Tu je i moj otac, koji nam puno pomaže i usmjerava nas. Iako smo otvoreni samo tri mjeseca, moram priznati da smo jako zadovoljni. Dolaze nam gosti, a ono što je najvažnije, opet se
vraćaju. Zapazio sam desetak gostiju koji svakodnevno dolaze ili na ručak ili na večeru, što nam čini zadovoljstvo i čast te dokazuje da smo uspjeli u svom naumu. Orient je zapravo mjesto koje spaja bogatstvo prošlih kultura s modernim svijetom, u kojem su gosti kraljevi i u kojem je svaki zalogaj prilika za otkrivanje novih dimenzija okusa, baš kao što je bio i dvor Sulejmana Veličanstvenog.
Otac i sin Memaga Nanić i Alen Nanić prevaranti i lažovi. Otvaraju restoran sa tuđim novcima,rade i ne vraćaju dugove. Porijeko novca sumnjivo