Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Metalni nakit biste uvijek trebali držati odvojeno: Stručnjaci otkrili zašto je to važno

Shutterstock
09.11.2022.
u 10:30

Ako držite svoje zlato, srebro i bižuteriju zajedno, velika je vjerojatnost da će metali međusobno reagirati, pa vaši najdraži komadi više neće izgledati blistavo kao nekad – no to možete spriječiti

Metali od kojih se izrađuje nakit rijetko kad su napravljeni od samo jedne vrste metala, a ako fizički dolaze u doticaj s drugim nakitom, vrlo vjerojatno će nastati ogrebotine i oksidacija, piše Huffpost

- Problem nastaje kad spojite dva metala zajedno, jer ćete stvoriti, u osnovi, bateriju, galvansku ćeliju gdje će se ti ioni prenositi jedni preko drugih i to će dovesti do korozije. Galvanska ćelija uzrokuje spontane oksidacijsko-redukcijske reakcije, koje rezultiraju udubljenjem i promjenom boje nakita, a površina nakita je manje sjajna - rekao je izvanredni profesor znanosti o materijalima, Marcus Young.

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Nakit na bazi bakra najviše je sklon ovakvim vrstama reakcija, no stavljanje srebra s ostalim metalima može uzrokovati njegovu bržu oksidaciju. Koliko brzo nakit oksidira ovisi o postotku legure ili o tome koliko pojedinog metala čini konačni proizvod. Primjerice, kako objašnjava profesor, platina neće potamniti jer u sebi nema običnih metala, ali različite vrste zlata imaju različit sastav.

- Ako imate 14-karatno zlato, to je samo 58,5 posto čisto zlato. Preostale komponente su obično kombinacija srebra i bakra u različitim omjerima, ovisno o boji. Ako gledate bijelo zlato, ono ili ima nikal kao leguru ili može sadržavati i iridij, koji je u skupini platine - objasnila je Judith Anderson, profesionalna procjeniteljica nakita. 

Izloženost zraku uvelike pridonosi oksidaciji, zbog čega se stručnjaci slažu da nakit treba biti spremljen na čistom i suhom mjestu, a najvažnije je da su komadi nakita odvojeni jedni od drugih te da se ne dotiču. Za srebro, zlatarka Amanda Gizzi savjetovala je korištenje kutija za pohranu posebno dizajniranih za metal. Upozorila je i na gomilanje komada u kutiju za nakit gdje na kraju sjednu jedan na drugi i zapetljaju se. Umjesto toga, predložila je postavljanje pregrada u veliku kutiju za nakit ili pohranjivanje predmeta u pojedinačne plastične vrećice. Preporučuje se i korištenje kutije za nakit obložene tkaninom, koja će prikupiti svu vlagu na sebe. 

- Tako gotovo svaka prodavaonica nakita čuva svoje komade, nikad ih nećete vidjeti na hrpi - objasnila je.

Ako se i dogodi da nakit više nije kakav je nekad bio, najbolje je srebro očistiti s pastom za čišćenje srebra, a zlato odnijeti na profesionalno čišćenje kod zlatara. Bižuteriju možete očistiti sapunom i vodom, no nakon toga ju dobro obrišite da bude potpuno suha.

Bez neugodnih mirisa: S ove tri jednostavne metode vaš će dom mirisati nevjerojatno! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije