Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Mediteranska pita začinjena mirisnim smiljem s jednog od najljepših hrvatskih otoka obara s nogu

Naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić ljeta provodi na Visu i svake godine oduševljava s receptima od kojih žlijezde slinovnice odmah prorade. Ovu mediteransku pitu mogli bismo jesti svaki dan, a za smilje s Nasjinog najdražeg otoka već se nekako nađe zamjena.
05. kolovoza 2022. u 07:00 0 komentara 3599 prikaza
Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Naša omiljena gastroblogerica Nasja Duplančić ljeta provodi na Visu i svake godine oduševljava s receptima od kojih žlijezde slinovnice odmah prorade. Ovu mediteransku pitu mogli bismo jesti svaki dan, a za smilje s Nasjinog najdražeg otoka već se nekako nađe zamjena.

 | Autor : Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Mediteranska pita

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

150 g maslaca (hladnog)

hladna voda (1-2 žlice)

1 tikvica

1 rajčica veća

Za nadjev:

2 jaja

vrhnje za kuhanje do 200 ml

sol

papar

mediteranski začini (ružmarin, lovor, mažuran, origano….po izboru)

200 g feta sira

 | Autor : Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Suhe sastojke stavite u posudu i promiješajte. Dodajte, na listiće narezan, hladni maslac pa sve dobro izmrvite prstima. Lagano dolijevajte malo po malo hladne vode i zamijesite tijesto. Kada dobijete glatku masu, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte. Prebacite ga u kalup za pečenje, oblikujte prema kalupu pa izbodite vilicom kako se ne bi napuhnulo tijekom pečenja. Stavite peći 10 minuta na 180 °C pa je izvadite kako bi dodali punjenje. U zdjeli istucite jaja, dodajte vrhnje, posolite, popaprite, začinite s mediteranskim biljem. Ulijte u tijesto. Neka bude malo ispod rubova tijesta. Rajčicu i tikvicu narežite na kolutove pa poslažite kako želite tako da prekrijete cijelu površinu pite. Izmrvite fetu obilato i za kraj dodajte još mediteranskih začina po želji. Pecite još 20-30 minuta dok tijesto poprimi zlatno-smećkastu boju.

Savršeno! Bez trunke šećera: Kolač s borovnicama koji se ne peče najbolji je desert ovoga ljeta! Jela bez premca Komiška pogača – jelo u kojem se uživa i dok ga pripremate! Naravno, uz času dobrog crnog vina Dobra ideja Ovi domaći grisini s ružmarinom prava su senzacija, a vi ćete biti zvijezda poslužite li njih umjesto kupovnih
Vrijeme vrućine
VREMENSKA PROGNOZA
Dolazi novi toplinski val: Trajat će tjedan dana, temperature će se penjati i do 39ºC
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.