Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrila je svoja iskustva

Medicinska sestra objasnila zašto se nitko ne bi trebao bojati smrti

shutterstock
12.04.2024.
u 06:00

Mnogo puta tijekom njezine njege umirućeg pacijenta nije morala davati lijekove protiv bolova jer ih nije ni bilo.

Medicinska sestra u hospiciju otkrila je zašto se ne biste trebali bojati smrti, opisujući sve što vam se događa prije smrti. 41-godišnja Julie McFadden registrirana je medicinska sestra sa sjedištem u LA-u, koja je na društvenim mrežama skupila milijune pratitelja dijeleći uvide kako bi pomogla u destigmatizaciji procesa kraja života, piše New York Post

U nedavnom videu na YouTubeu pod naslovom ‘Zašto se ne biste trebali bojati smrti’, zdravstvena stručnjakinja – koja se specijalizirala za hospicijsku njegu – objasnila je da tijelo ima ugrađene mehanizme koji se ‘isključuju’ kada ste pred smrću kako bi proces bio miran.

VEZANI ČLANCI:

‘Ne bojim se smrti i evo znanosti koja stoji iza toga, naše tijelo nam biološki pomaže da umremo, pa evo što sam vidjela i naučila kao medicinska sestra u hospiciju tijekom godina - naše tijelo je doslovno stvoreno da umre’, rekla je. Otkrila je i da se tijela počinju polako gasiti šest mjeseci prije smrti, rekavši da će osoba koja se približava smrti početi ‘manje jesti, manje piti i više spavat’".

‘Zašto se to događa? Budući da razina kalcija u tijelu raste, osoba postaje pospanija’, pojasnila je, ‘Biološki, kada tijelo zna da se približava kraju života, ti se mehanizmi isključuju, tako da osoba obično ne osjeća glad i žeđ, što pomaže tijelu da se polako isključi’. 

Zatim je objasnila da je razlog zašto se smrt čini tako teškom voljenima taj što je naša percepcija iskrivljena prema percepciji zdrave osobe, dok u stvarnosti osoba koja umire obično ne pati. ‘Vidite kroz što prolaze i budući da nismo u tijelu koje umire, može se činiti stvarno zastrašujuće i bolno, kaže, ‘Ali, kada je netko u tom umirućem tijelu, to je drugačiji osjećaj, jer ne jesti i ne piti je prirodno’. 

VEZANI ČLANCI: 

McFadden je dodala da je smrt uzrokovana određenim bolestima ili ozljedama drugačija, jer može učiniti smrt neugodnijom, ali umiranje samo po sebi nije bolno. ‘Postoje trenuci kada bolest koju osoba doživljava može izazvati simptome i to je teže jer umire od određene bolesti, ali stvarni proces kroz koji tijelo prolazi da bi moglo umrijeti zapravo pomaže toj osobi’, podijelila je.

Mnogo puta tijekom njezine njege umirućeg pacijenta nije morala davati lijekove protiv bolova jer ih nije ni bilo. Dodaje i da je sama smrt bila čak ‘utješna’ jer kada ste pred posljednjim dahom, vaše tijelo oslobađa endorfine.

‘Tijelo polako ulazi u nešto što se zove ketoza, koja oslobađa endorfine. U tijelu te osobe ti endorfini otupljuju bol, otupljuju živce, a također daju toj osobi osjećaj euforije, pa se osjeća dobro’, rekla je, ‘Mnogo je razloga zašto se ne bojim smrti... uključujući biološke, metaboličke i fiziološke stvari koje se događaju u tijelu koje su me istinski utješile’.

Liječnica otkrila najstrašnije stvari koje je čula u posljednjim trenucima ljudi na samrti:

Komentara 1

LU
Lumumba
08:05 12.04.2024.

Super, sad sam educiran i mogu lijepo umrijeti. A još bolje je što navodno neće biti dovoljno hrane, a umirujući je ne trebaju, što mi smanjuje troškove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije