Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apiterapija

Med je bolji od antibiotika, doznajte koju vrstu odabrati kod određenih problema

med
Foto: Thinkstock
1/4
23.10.2015.
u 11:32

Ono što je narod od davnina iskustveno spoznao znanost je danas potvrdila: pčelinji proizvodi liječe i osnažuju organizam

Ono što je narod od davnina iskustveno spoznao znanost je danas potvrdila: pčelinji proizvodi – med, propolis, pelud i matična mliječ liječe i osnažuju organizam. Medicina je potvrdila njihova antibakterijska, antiseptička i antioksidacijska svojstva. Med je savršeni prirodni proizvod i tisućljetni narodni lijek bez premca.

Eliksir je zdravlja, koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek za niz bolesti. U narodu je posebno priznat učinak meda na zdravlje srca i krvnih žila, a pomaže i kod upale dišnog sustava uzrokovane bakterijama i virusima – bronhitis, bronhijalna astma, sinusitis... Snaži imunitet, liječi umor, čisti organizam od štetnih tvari, pomaže u liječenju gastritisa, čira na želudcu, crijevnih infekcija, čisti jetru, normalizira peristaltiku crijeva... Gotovo da nema boljke u čijem liječenju se nije koristio med. Naši su ga stari koristili i za zacjeljivanje vanjskih rana, opeklina i posjekotina. Njegova antiseptička svojstva sprečavaju razvoj određenih bakterija i infekciju rana.

Unatoč brojnim medicinskim i tehnološkim dostignućima, čovjek dosad nije uspio proizvesti savršen proizvod kao što je med. Lako je probavljiva namirnica koja trenutačno vraća snagu, a snaži i psihu. Med je dokazano koristan u podizanju imuniteta jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida... Ima snažan antibakterijski učinak. Već dvije čajne žličice na dan umirit će čir želuca i gastritis. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih supstancija. Zbog svog blagotvornog učinka na cjelokupni organizam, osobito u stanju bolesti, i liječnici preporučuju uzimanje meda. Posebno ga preporučuju starijima, ali i djeci! Oprez, oni najmanji – bebe – ne smiju jesti med zbog nerazvijenog probavnog sustava.

Kaduljin med – riznica antioksidansa

Ovaj je med iznimno cijenjen kod bolesti dišnog sustava, odlično je sredstvo protiv kašlja i bronhitisa. Pomaže izlučivanju sluzi, a učinkovit je i kod želučanih tegoba. Sadrži veće količine antioksidansa koji štite od infekcija nego druge vrste meda

Med od kestena – pomaže želucu

Manje sladak od ostalih vrsta meda, med od kestena je jako cijenjen u našoj tradiciji zbog svoje hranjivosti i ljekovitosti. Posebno je dragocjen kod želučanih problema. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetra te pomaže boljoj cirkulaciji krvi

Livadski med – jamči zdravlje srca i žila

Dokazano je da med smanjuje razinu kolesterola i triglicerida za sedam posto. Obiluje antioksidansima, posebno med od heljde i tamne vrste livadskog meda. Redovno jedenje meda znatno smanjuje rizik od bolesti srca, žila, moždanog udara, katarakte, dijabetesa, artritisa...

Med – najbolji izbor za njegu kože lica i vrata

S obzirom na obilje vitamina i minerala koje, ni uz najbolju volju nijedna kozmetička tvrtka ne može proizvesti, med je savršen za njegu lica i vrata. Dovoljno je žlicu meda s malo vode nanijeti na kožu, ostaviti 20 minuta i isprati. Učinak je bolji od skupih krema.

>>Namirnica koja pomaže kod problema s jetrom i bubrezima

Komentara 6

DU
Deleted user
12:15 23.10.2015.

Pogresno je na med smatrati lijekom. Med je hrana koja pomaze organizmu da normalno funkcionira i samim tim se brani od bolesti. Uzimanje meda nakon sto smo se razboljeli iako moze pomoci je kasno. Med treba ubaciti u svakodnevnu prehranu, sorta meda uopce nije vazna, razlike su minimalne, kupujte onaj koji vam je najukusniji ili najprihvatljiviji cijenom. Med kupujte direktno od pcelara, tako mozete biti sigurni da konzumirate najkvalitetniji med.

Avatar abraham73
abraham73
15:50 23.10.2015.

sve prirodno je bolje od umjetnoga gmo smeca.

Avatar unfeeling
unfeeling
13:05 23.10.2015.

Svako jutro popijem sok od pola limuna i žlicu meda rastopljene u 2 dcl tople vode. Prije 7 dana sam baš vadio krv, kompletna krvna slika mi je savršena iako sam prije imao problema s kolesterolom i trigliceridima sad je sve super. Oko mene pola ljudi prehlađeno a ja ni da šmrcnem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije